Istraživanje: Nasumice odabrali siromašne obitelji i dali im 1000 dolara

Istraživanje: Nasumice odabrali siromašne obitelji i dali im 1000 dolara

Što bi se dogodilo kada bismo nasumice odabrali najsiromašnije obitelji i dali im, bez ikakvih uvjeta, 1000 dolara da ih potroše kako ih volja?

Ako je vjerovati znanstvenicima s američkih sveučilišta Berkeley i Princeton, te bi se obitelji, 18 mjeseci nakon primanja novca, izvukle s ruba siromaštva, a ekonomske bi se blagodati prelile i na njihove susjede, lokalne trgovine i obrte te cijelu zajednicu.

Potencijalno revolucionarni rezultati prvog eksperimenta takvog razmjera, koji je uključivao više od 10.000 najsiromašnijih obitelji iz sela zapadne Kenije, trajao gotovo tri i pol godine i koštao više od 10 milijuna dolara, objavljeni su prije dvadesetak dana.

Znanstveni rad neatraktivnog naslova “Efekti opće uravnoteženosti novčanih transfera: eksperimentalni rezultati iz Kenije” do najsitnijeg detalja bilježi što se dogodi kada jednoj mikrozajednici u krilo padne “novac s neba” - koliko i kako troše novac, koji su psihološki pokazatelji prije i poslije, kako se kreću cijene u trgovinama i dolazi li do inflacije.

Prema svemu sudeći, ideja dijeljenja “besplatnog novca”, na koju ekonomski liberali škrguću posljednjih stoljeća, mogla bi se pokazati kao najefektivniji način suzbijanja siromaštva, kako za Jutarnji list objašnjava jedan od autora istraživanja Johannes Haushofer, profesor psihologije i bihevioralne ekonomije sa sveučilišta Princeton.

- Zanimali su nas efekti bezuvjetnog novčanog transfera, ne samo u slučaju primatelja nego i susjednih domaćinstava te šire lokalne ekonomije. Bili smo zabrinuti da bi takva intervencija mogla dovesti do inflacije, ali pokazalo se suprotno, novac je stimulirao lokalnu ekonomiju i život učinio boljim i za one koji ga nisu primili - objasnio je Haushofer, koji se cijelu profesionalnu karijeru bavi problemima siromaštva, a na ovoj je studiji radio od 2014. do 2017. godine.

Članak u cijelosti pročitajte na novac.jutarnji.hr

Utorak, 17.12.2019. / novac.jutarnji.hr