Istraživanje Eurostata: Hrvati su među najnezadovoljnijima u Europi, evo na što se žale

Istraživanje Eurostata: Hrvati su među najnezadovoljnijima u Europi, evo na što se žale

Hrvati spadaju među najnezadovoljnije građane Europske unije, pokazuje novo istraživanje euro-statističara.

Naime, s prosječnom općom ocjenom kvalitete života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvaliteti života dali prosječnu ocjenu 5,4. Ovdje valja naglasiti kako se ocjene kvalitete života kreću u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo, pa do 10, što je ocjena za potpuno zadovoljstvo. Inače, prosječna ocjena kvalitete života građana EU u 2018. godini je iznosila 7,3, što znači da kvalitetu svog života Hrvati ocjenjuju slabije od prosjeka Unije, pokazuju podaci Eurostata.

I ne samo to: dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj lani u odnosu na 2013. godinu, kada je ocijenjeno s 4,8 poraslo, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj u istom je razdoblju stagniralo, odnosno prosječna ocjena ostala je ista, 6,3. Trend stagnacije ocjenom životnih prilika u EU u istom razdoblju ima još samo Belgija, čiji su građani, međutim, zadovoljniji načinom života od Hrvata, budući da kvalitetu života ocjenjuju sa 7,6, što je iznad prosjeka EU.

Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata, čini se, onaj je financijski. Naime, kako pokazuje istraživanje, vlastitu financijsku situaciju Hrvati ocjenjuju prosječnom ocjenom 5,2, što je također jedna od najnižih ocjena u EU. Manje zadovoljni svojom financijskom situacijom od nas u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosječna ocjena dubinom džepa na razini EU 6,5. Ipak, u odnosu na 2013. godinu, ocjena financijske situacije u Hrvatskoj porasla je, budući da su tada ispitanici u Hrvatskoj vlastitoj financijskoj situaciji davali ocjenu samo 4,6.

Na Unijinoj ljestvici zadovoljstva životom na prvom su mjestu Finci, koji kvalitetu svog života ocjenjuju prosječnom ocjenom 8,1. Po optimizmu slijede Austrijanci, koji su kvalitetu vlastitog života lani ocijenili prosječnom ocjenom 8,0. Najzadovoljniji osobnim financijama su, pokazuje istraživanje Eurostata, Danci i Finci, koji su svoju financijsku situaciju ocijenili prosječnom ocjenom 7,6. Najviše zadovoljstva osobnim odnosima pokazali su, pak, Maltežani, Austrijanci i Slovenci, koji su tu komponentu života ocijenili prosječnom ocjenom 8,6.Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Petak, 08.11.2019.