Želite postati skiper? Onda obavezno pročitajte ovih petnaest savjeta

Želite postati skiper? Onda obavezno pročitajte ovih petnaest savjeta

Biti skiper mnogo je više od donošenja odluka o načinu plovidbe. Zašto? Zapravo odgovorni ste i za iskustvo koje će posada nakon završetka plovidbe ponijeti sa sobom.

Način na koji ćete u tome uspjeti, ili uspijevati tijekom plovidbe, je zapravo krucijalan, kako za vas, tako i za sve ostale koji su bili, ili jesu, na brodu, piše Nautica-Portal.

Često se loša iskustva ne povezuju isključivo sa skiperom kao osobom već kao općenitim iskustvom na moru. Posebice se to odnosi na one koji će prvi puta zaploviti. Ukoliko sa sobom nakon plovidbe ponesu loše iskustvo vrlo vjerojatno nikada više neće kročiti na brod.

Pored toga, zasigurno će proživljavanje tog lošeg iskustva podijeliti s obitelji, prijateljima i poznanicima, što će pak, rezultirati time da će neki od njima bliskih osoba, ako su razmišljali o recimo najmu plovila sa skiperom i odlasku na plovidbu – na koncu odustati.

Bez obzira koliko iskustva imali, s vremena na vrijeme ćete pogriješiti jer, jednostavno, niti jedna skiperaža nije ista, bila ona komercijalna ili plovite na vlastitom brodu s posadom koju više ili manje poznajete.

Mnogi od nas mogu potvrditi da se osobnost pojedinca otkriva kada stupi na brod. Često ne znate tko stupa na brod kojim ćete skiperirati, ali ne znaju ni oni koji su vas unajmili kakav ste skiper, ukoliko se radi o komercijalnoj skiperaži ulog je velik; nekima se možete činiti nesposobnima, pa ako pogriješite, možete nanijeti prilično skupu štetu brodu - ili još gore - nanijeti ozljedu nekom od posade.

Kako bi se sve dobro odvijalo potrebna je koordinacija, suradnja i komunikacija, posebno kada stvari ne idu po planu. A svi vaši koraci odvijaju se pred publikom! Stoga je to prilično zanimljiva kohabitacija, savršeno osmišljena kako bi se otkrilo ono najbolje i najgore u karakteru pojedine osobe.

Svaki manevar u marini bez ljudske ili materijalne štete uspješan je. Za nove vlasnike brodova ovo je korisna mantra, a isto bi se moglo reći i za cijelu plovidbu, uključujući odluke o korištenju jedara, trimanju jedara, navigaciji i slično: Ako nitko ne strada, a brodom ste se na kraju dana uspješno vezali na sigurno privezište onda je to bio dobar dan.

Biti skiper je biti vođa.

Postoje mnogi stilovi vođenja, neki su učinkovitiji od drugih. Kao što svi znamo, stara škola, gdje skiper viče i zastrašuje posadu, savršen je primjer kako to ne treba učiniti.

Takvo ponašanje najčešće je utemeljeno na nesigurnosti. Samopouzdani i kompetentni skiper ne treba forsirati autoritet. Jednostavno je tu i otkriva se kroz njegovu sposobnost da digne posadu, a ne da je spusti.

Ono čemu treba težiti je opuštena i nadahnjujuća atmosfera u kojoj se posada osjećaja sigurno. Čak i kad se naprave pogreške.

Vaša posada može biti vaša obitelj, s malo ili nimalo iskustva. Cilj je upoznati ih s uzbudljivim novim načinom života. Ulog je velik; ako se ne snađete pravilno, brod bi se mogao prodati sljedeće godine, a vaš san o dijeljenju strasti prema jedrenju je povijest.

Osobno sam imao to iskustvo, dugo ne shvaćajući zašto je završilo tako kako je završilo – prodajom jedrilice. S druge strane, ako se potrudite na pravi način, pred vama je uzbudljiva budućnost, puna zajedničkih, ugodnih avantura na moru s obitelji i prijateljima.

Biti dobar skiper znači konstantno učiti i napredovati u mornarskim vještinama. Čak i ako ste vrlo iskusni i samopouzdani, vjerojatno postoji prostor za poboljšanje. Znanje više jezika, korištenje naprednih tehnologija s kojima se sve više susrećemo na brodovima kojima plovimo, samo je dio toga.

Suočeni s iskustvom kroz koji je prošla većina skipera vjerujemo kako bismo se mogli usuglasiti s ovih 15 temeljnih postulata kojih bi se trebao pridržavati svaki dobar skiper...

Ostatak teksta pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 22.02.2021. / slobodnadalmacija.hr