Želite li u birački odbor? Evo kako to možete

Želite li u birački odbor? Evo kako to možete

Državno izborno povjerenstvo (DIP) uputilo je danas građane koji žele biti u biračkim odborima za parlamentarne izbore da se, ovisno o poziciji na kojoj žele biti, obrate nadležnom izbornom povjerenstvu, odnosno političkim strankama.  

Građane koji se vide na mjestu predsjednika i njegovog zamjenika podsjeća da ne smiju biti članovi nijedne političke stranke te da bi trebali biti pravnici pa se, ako ispunjavaju te uvjete, mogu obratiti nadležnom gradskom odnosno općinskom izbornom povjerenstvu.

Građane koji žele biti članovi odbora upućuje da se obrate političkim strankama. Naime, po dva člana i zamjenika u svaki odbor određuju većinska i oporbene stranke ili koalicije, sukladno stranačkom sazivu nedavno raspuštenog Hrvatskog sabora. Imena svojih ljudi stranke su dužne nadležnim povjerenstvima dostaviti najkasnije osam dana prije izborne nedjelje.

Odgovarajući na upite zainteresiranih građana DIP podsjeća kako se članovi biračkih odbora za parlamentarne izbore 5. srpnja imenuju najkasnije pet dana prije izbora.

Imenuje ih izborno povjerenstvo izborne jedinice na prijedlog nadležnog općinskog odnosno gradskog izbornog povjerenstva.

Podaci o gradskim i općinskim povjerenstvima (sastav, adresa, kontakt) bit će javno dostupni od 3. lipnja, čim se ta tijela imenuju, na DIP-ovoj mrežnoj stranici www.izbori.hr

Birački odbori, njih više od 6500, imenuju se za svako biračko mjesto. Za rad u odboru, koji ne uključuje samo izborni dan, dobiva se naknada, a na prošlim parlamentarnim izborima iznosila je 300 kuna po članu.

Ovu i slične vijesti pronađite na index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 25.05.2020. / index.hr