Zbunjeni ste jer ne razumijete kome će to Vlada isplaćivati minimalce? Ne zna još ni Vlada

Zbunjeni ste jer ne razumijete kome će to Vlada isplaćivati minimalce? Ne zna još ni Vlada

Do kraja tjedna trebali bi biti poznati kriteriji prema kojima će se odrediti koji poslodavci, odnosno sektori i djelatnosti imaju pravo koristiti Vladinu mjeru financiranja stopostotnog troška minimalne neto plaće po zaposlenom. Ta mjera namijenjena je “djelatnostima pogođenima koronavirusom”, ali koje su to točno djelatnosti, još uvijek se ne zna, piše telegram.hr.

U priču o ovoj antikriznoj mjeri danas je malu pomutnju unijela sama Vlada kada je na Twitteru objavila da će financirati “100% troška minimalne neto plaće po stalno zaposlenom svima, uz uvjet da ne otpuštaju radnike (…)”. Postavilo se logično pitanje – znači li “svima” doslovno svima, čak i onima koji će u ovoj krizi imati stabilne prihode ili će im se prihodi, eventualno, čak i povećavati.

No, taj je tvit, izgleda, bio samo nepreciznost u komunikaciji. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava kažu nam da se mjera odnosi na djelatnosti pogođene koronavirusom. I premijer Andrej Plenković je danas u Saboru, u kontekstu te mjere, spomenuo “očuvanje radnih mjesta u sektorima/poduzećima koji će biti pogođeni koronavirusom”.

Ministar financija Zdravko Marić je, kako prenosi Hina, gostujući jutros na Hrvatskom radiju kazao da se za tu mjeru očekuje izdatak od četiri milijarde kuna na tri mjeseca, pod pretpostavkom da će se odnositi na 400 tisuća ljudi i minimalnu plaću od 3.250 kuna. Poslodavac će na taj iznos moći isplaćivati dodatni dio plaće, ali, kako sada stvari stoje, na to neće biti obvezani.

Kriteriji po kojima će biti definirano tko ima pravo na korištenje ove mjere – tko, dakle, spada u djelatnost, sektor ili poduzeće pogođeno ovom milenijskom krizom – bit će, kako se neslužbeno najavljuje, gotovi do kraja tjedna. Ono što se sigurno zna, jest da korisnici mjere neće smjeti dijeliti otkaze. “Upozoravamo na to da oni koji budu otpuštali radnike neće moći koristiti ove mjere”, objavila je Vlada.


Ostatak članka pročitajte na: telegram.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 19.03.2020.