Zadnji je čas da se uozbiljimo: čeka nas zabrana kretanja, kazne će biti velike, a do dućana će, ako se zaraza raširi, moći tek jedan član obitelji

Zadnji je čas da se uozbiljimo: čeka nas zabrana kretanja, kazne će biti velike, a do dućana će, ako se zaraza raširi, moći tek jedan član obitelji

- Situaciju pratim iz minute u minutu, čujte, Francuzi su mediteranski tip, žive na ulicama poput nas, gestikuliraju, obožavaju kafiće i trgove, teško im je bilo shvatiti.

Nekidan kad su objavili da odluka o zatvaranju noćnih klubova i kafića stupa na snagu u ponoć, mladi su zafeštali ka ludi, jer su znali da do daljnjega nema ništa – govori nam Gerard Denegri, bivši francuski konzul u Splitu.

On nas informira kako su od danas, u utorak, otvorene tržnice radile samo do podne, a od sutra samo dućani s prehranom, ljekarne i benzinske crpke. Priča nam kako je u Francuskoj epidemija eskalirala u pokrajini Alzace Lorraine gdje je bio veliki vjerski skup protestanata. Ondje je francuska vojska podigla poljsku bolnicu. Inače, Macron je odredio da neki hoteli, pogotovo oni koji su blizu bolnica, moraju otvoriti svoja vrata za medicinsko osoblje kojima će zbog zabrane kretanja te zbog radne obaveze biti nemoguće odlaziti kućama.

- Uglavnom, Francuska je u 24 sata savjet "stojte doma" u utorak pretvorila u zapovijed, ali još je situacija malo konfuzna jer ljudi su krenuli u svim pravcima poput studenata koji se vraćaju doma, zaposlenika koji će raditi iz kuće... Očekuje se da će sankcije odrediti premijer, a parlamentu je dozvoljeno da odlučuje bez obzira što nisu svi poslanici ni prisutni. Angažirano je sto tisuća policajaca i žandara - javlja nam Denegri koji prati francuske vijesti.

Svugdje je model obrane od pandemije vrlo sličan talijanskom bez obzira na brojke oboljelih i umrlih. A Talijani se već deset dana ne miču iz kuće osim pod posebnim uvjetima.

- Ja ne izlazim uopće osim do dućana i to oko podne i po jer tada je najmanja gužva zato šta Talijanima mogu bombe padat al' obid im je u tu uru. Ili nekad izbjegnem red kada odem na večer kasno prije zatvaranja. Inače, kazne za neopravdani izlazak iz na ulicu su 225 eura, ali kasnije te čeka sudski spor tako da nije uopće jednostavno – priča nam Splićanka iz Verone.


Cijeli članak dostupan na: zadarski.slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 18.03.2020.