Za vrijeme trajanja pandemije nema obnavljanja vozačkih dozvola i osobnih iskaznica

Za vrijeme trajanja pandemije nema obnavljanja vozačkih dozvola i osobnih iskaznica

Vozačke se izdaju samo vozačima koji upravljaju vozilima u profesionalne svrhe, a osobne u opravdanim i žurnim slučajevima

Ponukani upitima građana o produžavanju vozačkih dozvola i osobnih iskaznica za vrijeme izvanredih okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti COVID -19, novinari portala Zagorje.com pitali su PU krapinsko – zagorsku kakva je procedura.

- Neposredni rad sa strankama je obustavljen, osim za poslove izdavanja osobnih iskaznica u opravdanim i žurnim slučajevima (npr. korištenja sustava e Građani) te izdavanja vozačkih dozvola vozačima koji upravljaju vozilima u profesionalne svrhe. Slijedom iznijetog, poslovi obnavljanja i zamjene vozačkih dozvola, osobnih iskaznica i putovnica, ne spadaju u nužne i neodgodive poslove te se za vrijeme trajanja epidemije ne mogu obavljati – odgovoreno nam je.

Znači li to da se građani kojima je istekla vozačka dozvola ne mogu uključivati u promet?

- Radi se na pronalaženju rješenja kojim će biti uređeno pitanje produženja i važenja pojedinih dokumenata u vrijeme pandemije. Do tada policijski službenici postupaju sukladno važećim zakonskim propisima uvažavajući trenutnu situaciju i poštujući načelo razmjernosti – odgovoreno je iz PU krapinsko – zagorske.

Dopune Zakona?

Vlada je sa sjednice u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila dopune Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, piše RTL.

Dopunama Zakona o osobnoj iskaznici stoga se predlaže da se građanima u situaciji nastaloj zbog epidemije koronavirusa omogući korištenje ranije izdane osobne iskaznice, koja bi se smatrala valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te bi im se omogućilo u istom roku i preuzimanje izdanih osobnih iskaznica.

Dopunom Zakona o sigurnosti prometa na cestama predlaže se da vozači za vrijeme trajanja epidemije, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije, ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog prestanka važenja ranije izdane vozačke dozvole.

Ranije izdana vozačka dozvola smatrala bi se valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te se predlaže da se omogući građanima i da pojedine radnje koje su dužni učiniti u određenom roku, kao što su odjava vozila kojeg privremeno ili trajno neće koristiti, preuzimanje izrađene vozačke dozvole, obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda i dr. mogu poduzeti također najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Prijedlogom dopuna ovoga zakona nije obuhvaćen tehnički aspekt vozila, odnosno ispitivanje tehničke ispravnosti vozila i registracija vozila, koje će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama odnosno nastojanja da u prometu sudjeluju tehnički pregledana i ispravna vozila, istaknuo je Božinović.

Dopunom Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predlaže se da se građanima za vrijeme trajanja epidemije omogući korištenje putovnice kojoj je istekao rok važenja a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije prvenstveno radi povratka u Hrvatsku hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 02.04.2020.