Vuk Vuković: Zabrana rada nedjeljom mogla bi rezultirati sa 7.000 otkaza, preporuka Vladi je da odustane od toga

Vuk Vuković: Zabrana rada nedjeljom mogla bi rezultirati sa 7.000 otkaza, preporuka Vladi je da odustane od toga

Posljedica uvođenja zabrane rada nedjeljom u maloprodaji dovest će do pada broja zaposlenih, imat će direktan negativan učinak na rast BDP-a, a preporuka je vladi da u potpunosti odustane od ovoga poteza, zaključci su ekonomista dr. sc. Vuka Vukovića izneseni u istraživanju "Što donosi zabrana rada nedjeljom", piše Index.

U organizaciji tvrtke Oraclum Intelligence Systems, Vuković je istraživanje predstavio danas, a u raspravi su sudjelovali ekonomisti dr.sc. Andrej Grubišić te mr. sc. Velimir Šonje.

Podsjetimo, vlada je u srpnju ove godine u nacrt dala prijedlog o uvođenju zabrane rada nedjeljom kroz izmjene i dopune Zakona o trgovini.

Vuković je istaknuo kako argumenti vlade počivaju na dva osnovna narativa. To su poštivanje prava radnika na dan odmora u skladu s „hrvatskom tradicijom i običajima" te da će se potrošnja nedjeljom jednostavno preliti na ostale dane u tjednu.

U Hrvatskoj tek sedam posto ljudi radi nedjeljom

"Prvi argument o poštivanju tradicije uz uvođenje iznimaka, osim što je logički nekonzistentan (jer obuhvaća tek jednu trećinu onih koji rade nedjeljom, čineći im direktnu štetu), ide u korist velikim trgovačkim lancima naspram malih te time narušava ustavnu odredbu o pravu slobodnog tržišnog natjecanja.", napisao je Vuković.

Ostatak članka pročitajte na slobodnadalmacija.hr.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 06.10.2021. / www.slobodnadalmacija.hr