Vlasnici ove male poljoprivredne tvrtke u Lipiku sami su radnici

Vlasnici ove male poljoprivredne tvrtke u Lipiku sami su radnici

Na godinu utovimo više od 120 tisuća junadi, no manje od pola završi na domaćem stolu. Ostalo u izvozu i to preko Italije. No, ima i tovljača koji stoku prodaju našoj mesnoj industriji. Baš to ih je u ovoj krizi spasilo tržišnih poremećaja. Dobar primjer je "Poljoprivreda Lipik".

Belgijske plave teškašice tek su na pola puta do pune tovne težine od 550 kilograma. U produljenom su tovu pa ih valja hraniti gotovo 10 mjeseci.

- Svaki dan ih hranim, svaki dan oko njih radim, metem, čistim, lijepo im je. Moram da bi bile zdrave, kaže Željko Ribarić iz Poljoprivrede Lipik.

Što se mora nije teško. Pogotovu što su vlasnici ove male poljoprivredne tvrtke u Lipiku sami radnici. U svojim stajama trenutačno tove dvjestotinjak mesnih junica. I to putem članstva u "Baby beefu", za domaću mesnu industriju. Baš to se u krizi zbog pandemije pokazalo presudno. Robu uspijevaju prodati.

- S tim da je došlo do pada od 20 posto. Danas postižemo cijene od 14, 15 kuna. Ova cijena podržava proizvodnju i vidi se i iz ove investicije kod nas koja napreduje, kaže Vinko Strganac, voditelj proizvodnje Poljoprivrede Lipik.

A to je nova farma za tov još 400 mesnih grla na lokaciji ratom opustošenog Malog Gaja. Radove privode kraju, vrijedni su gotovo milijun kuna, a u svemu je pomogla i država.

 

Obrađuju 1000 hektara, uglavnom državne zemlje na kojoj proizvode žitarice i krmne kulture.

Zbog isteka koncesije cijela je proizvodnja bila upitna. A time i egzistencija stotinjak malih dioničara - zaposlenika tvrtke.

- Evo sad najnovijom odlukom produženo je na nove dvije godine i ja sam u ovom trenutku sretan i zadovoljan dok se ne bude riješilo dalje, a vjerujem da ćemo ostati u ovom posjedu zemljišta jer radimo i rezultati se vide, ističe Željko Viboh, direktor Poljoprivrede Lipik.

Pa su im nedavne dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu donijele spas.

Prostora za domaći proizvod, pokazala je to i kriza, itekako ima. Kad govorimo o mesu, udio onog domaćeg na tržištu raste. A bez dovoljno zemlje to bi stočari teško ostvarili.

Vijest je prenesena sa hrt.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 25.05.2020. / hrt.hr