Veliki hrvatski proizvođač i izvoznik u novom velikom investicijskom zamahu ulaže 14 milijuna eura

Foto: Screenshot s https://www.facebook.com/letinainoxcroatia

Veliki hrvatski proizvođač i izvoznik u novom velikom investicijskom zamahu ulaže 14 milijuna eura

Letina grupa u vlasništvu poduzetnika Mladena Letine u velikom je investicijskom zamahu u sklopu svog razvojnog projekta koji, ističu, poštuje brojna pravila održivosti, dokazujući da ne nanosi značajnu štetu okolišu (DNSH).

Naime, investiraju 14 milijuna eura u proširenje proizvodnih kapaciteta i opremanje nove hale, a taj projekt Letine ujedno je bio među prvima iz novog programa HBOR-ovih izravnih kredita uz subvenciju kamatne stope iz sredstava NPOO-a.

Ovaj veliki hrvatski proizvođač i izvoznik, koji više od 90% proizvodnje plasira na pet kontinenata, u više od 30 zemalja svijeta, više od 30 godina prisutan je na svjetskom tržištu u proizvodnji “custom-made” tankova i posuda od inox čelika za vinarsku, pivarsku i prehrambenu industriju.

Proizvodnja je organizirana u postojećem proizvodnom pogonu od cca 20.000 m2 u Čakovcu. Međutim, njihova specifična niša, kao i činjenica da se uz sam proizvod nudi i know-how u projektiranju, osiguravaju vrlo veliku potražnju za proizvodima, pa je zbog dugih rokova isporuke donesena odluka o novom velikom razvojnom koraku – investiranje u proširenje proizvodnih kapaciteta i gradnju pogona od 11.000 m2 koji će u cijelosti biti usklađen s najnovijim ESG standardima.

Nova proizvodna hala primarno će biti namijenjena za najveću operativnu kompaniju u grupi, društvo Letina Intech, odnosno proizvodnju inox tankova pod tlakom i montažu tankova velikih volumena, što će osigurati dovoljne kapacitete za ovu vrstu proizvoda koji zahtijevaju certificiranje i posebnu organizaciju proizvodnog procesa.

Letina grupa trenutno surađuje s više od 70 distributera u cijelom svijetu, s najvećim prodajnim tržištima – u Europi i Americi tako da će nova investicija, otkriva predsjednik Uprave Mladen Letina, osigurati dodatne kapacitete za proširenje suradnje s postojećim distributerima i akvizicijom novih tržišta.

Investicija predstavlja značajan iskorak u razvoju Letina grupe te nam je drago da je HBOR prepoznao i podržao financirati naš projekt. Osim značajno povoljnijih uvjeta financiranja, uz prilagođavanje elemenata investicije visokim ESG standardima, osigurat ćemo i dodatne energetske uštede i smanjenje troškova, što će sigurno doprinijeti efikasnosti i našoj konkurentskoj prednosti na svjetskom tržištu”, kaže Letina, dodajući da ova investicija predstavlja jedan od ključnih elemenata u njihovoj razvojnoj strategiji održivosti, koja, osim digitalne i energetske komponente, u velikoj mjeri stavlja fokus na našu najveću snagu, a to su naši djelatnici”, kaže Letina.

Očekuju dupliranje prihoda

Očekivani završetak investicije je u prvom kvartalu 2024., te se u srednjem roku očekuje udvostručenje prihoda i daljnji rast zaposlenih. Grupa trenutno zapošljava više od 240 djelatnika, primarno s područja sjeverozapadne Hrvatske, te zbog brige o dobrim uvjetima rada, uključivo rad u jednoj smjeni i primanja iznad prosjeka RH, nema potrebe za inozemnom radnom snagom.

Investicija se financira uz izravni kredit HBOR-a iz programa “Investicije privatnog sektora”, uz subvenciju kamatne stope iz sredstava NPOO-a na temelju Financijskog instrumenta i Operativnog programa “Subvencije kamatne stope za MSP-ove”. Suradnja s tehničkom službom HBOR-a je bila odlična – tvrde u Letini da su u velikoj mjeri pomagali u pripremi i usklađivanju projekta s ESG zahtjevima, slijedom čega se kao ‘putokaz’ zainteresiranima koji na ovaj način kreću u smjeru razvoja ističe kompleksnost pripreme ovakvog projekta koja je zahtijevala dodatna znanja.

Osim standardnih elemenata investicijske studije vezanih uz financijsku strukturu, trebalo je dobro osmisliti projekt, poštujući brojna pravila održivosti. To znači poznavati pravila EU Taksonomije, odnosno provjeriti primjenu Tehničkih smjernica za provjeru održivosti na sam projekt. Konkretno, definirati u kojem od 6 okolišnih ciljeva investicija ima značajan doprinos, a u svim ostalim okolišnim ciljevima kroz upitnik o NPOO-u dokazati da ne nanosi značajnu štetu okolišu (DNSH).

Ostatak vijesti pročitajte na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 01.02.2023. / Poslovni dnevnik