Velika ICT analiza: Prosječna plaća u ICT sektoru stabilno raste

Velika ICT analiza: Prosječna plaća u ICT sektoru stabilno raste

Mnogi neće zapravo vjerovati kolika je prosječna plaća cijelog ICT sektora jer treba uzeti u obzir da je promatrano čak 13 tisuća tvrtki koje imaju samo jednog ili tisuće zaposlenika i plaće se snažno razlikuju, a to će se posebno vidjeti kada dođemo do TOP 100 najuspješnijih tvrtki u svakom pojedinom segmentu poslovanja i pojedinom segmentu u kojem tvrtke rade i djeluju.

Analiza prosječnih plaća, prema podacima koje prikuplja tvrtka Bisnode i portal Poslovna.hr, pokazuje kako one stabilno rastu u posljednjih sedam promatranih godina gdje je ukupno tržište prosječno godišnje raslo 5,3 posto, dok je najmanji rast zabilježen u segmentu računala od svega 3,3 posto, dok je segment telekomunikacija rastao 4,04 posto. Najveći rast prosječne plaće bio je u segmentu softvera i to 5,69 posto.

Najveća prosječna plaća očekivano je u segmentu softvera i ona je u prošloj godini iznosila 6,4 tisuće kuna dok je najmanja u segmentu računala i dosegla je 4,9 tisuća. Telekomunikacijski dio ICT industrije smjestio se između s 5,32 tisuće kuna.

Iznos prosječne plaće iznimno je nezahvalna kategorija jer se tvrtke razlikuju i po veličini, broju zaposlenih, ali daje ipak određene pokazatelje da ima još uvijek priličnih prilika za rast prosječnih neto plaća.

Znamo da će mnogi reći kako će se opet na listi naći i tvrtke koje možda ne pripadaju po pretežitoj djelatnosti ovom segmentu, ali NKD je realno jedina prava odrednica. Problem naravno nastaje jer mnogima NKD odnosno glavna djelatnost prema NKD je samo jedna u nizu djelatnosti  ponekad i nije ključna. Dakle cijeli ICT pripada u tri NKD područja softver 62.01, 62.02, 62.03, 62.09, 63.11; računala 26.20, 58.21, 58.29, 95.11 te komunikacije i telekomi 26.30, 61.10, 61.20, 61.30 i 61.90. Prema ovim NKD-ovima u analizu je ukupno ušlo više od 13 tisuća  tvrtki...

Ostatak analize te tablice provjerite na ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 16.09.2020. / ictbusiness.info