Uslijed koronakrize porastao broj Hrvata koji su za uvođenje eura

Uslijed koronakrize porastao broj Hrvata koji su za uvođenje eura

U jeku koronakrize u Hrvatskoj je porasla podrška građana uvođenju eura, pokazuje istraživanje Eurobarometra koje je objavila Hrvatska narodna banka

Podaci istraživanja, provedenog u svibnju i lipnju na uzorku od tisuću ispitanika, pokazali su da uvođenje eura u Hrvatskoj podržava 56 posto građana.

Riječ je o znatnom porastu u odnosu na prošlu godinu kada je uvođenje eura podupiralo manje od polovine ispitanika, odnosno njih 49 posto.

Također, u 2020. godini u Hrvatskoj prvi put u nekoliko godina bilježimo podršku uvođenju eura koja je veća od 50 posto. Posljednji put potporu uvođenju eura iznad 50 posto ispitanika imali smo, prema podacima Eurobarometra, 2017. godine kada se za uvođenje eura u anketi izjasnilo 52 posto građana.

Inače, potpora uvođenju eura od 56 posto ispitanika najveća je, pokazuju podaci Eurobarometra, u posljednjih sedam godina. Najbliža toj brojci, naime, bila je 2014. godina - dakle, godina neposredno nakon ulaska u EU - kada je uvođenje eura podupiralo 55 posto ispitanika u Hrvatskoj.

Rast podrške uvođenju eura u Hrvatskoj u vjerojatno najtežoj godini od stjecanja neovisnosti u središnjoj banci objašnjavaju rastom svijesti građana o koristima članstva u eurozoni, ali i time da iskustvo drugih zemalja pokazuje rast podrške euru neposredno prije i nakon uvođenja jedinstvene europske valute u njihov novčani krvotok.

"Građanima je postalo jasnije da je u uvjetima krize lakše biti u eurozoni i računati na kredibilnost koja iz toga proizlazi", kratko je za Index prokomentirao guverner HNB-a Boris Vujčić.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 21.12.2020. / www.index.hr