Uskoro nam stiže Cro kartica, za poslodavce je neoporeziva ali ima jedan veliki nedostatak

Uskoro nam stiže Cro kartica, za poslodavce je neoporeziva ali ima jedan veliki nedostatak

“Ovo je sad neko novo doba, to ne znači da karticu stavimo sa strane. Možda će se moći za pet, šest mjeseci ili godinu dana, rekao je Gari Capelli.

U more kartica koje imate u svom novčaniku, uskoro stiže još jedna. Ako vam ju omogući poslodavac, dobit ćete Cro karticu. I na njoj 2500 kuna za trošenje na smještaj i ugostiteljske objekte u Hrvatskoj za vrijeme turističke sezone.

Za poslodavce je Cro kartica neoporeziva, a hoće li ju koristiti, još uvijek razmišlja vlasnica turističke agencije Slavica Grkeš. “Ideja kao ideja nije loša s obzirom na to da se radi na njoj već tri godine, ali osobno smatram da ja kao poslodavac vjerojatno ne bih koristila zato što nisam ja tu da odlučujem gdje bi ljudi koji zaslužuju bonus trebali trošit svoj novac”, smatra.

Kada će se uvesti Cro kartica

Svjetlo dana kartica bi trebala ugledati s prvim danima lipnja. No u trenutku koronakrize i velikih gubitaka koje trpe tvrtke, upitan je njezin tajming. Ministar turizma ipak uvjerava da će barem neki moći koristiti karticu, a time pomoći i sezoni, piše Dnevnik.hr.

“Ovo je sad neko novo doba, to ne znači da karticu stavimo sa strane. Možda će se moći za pet, šest mjeseci ili godinu dana. Mi je moramo odraditi i kvalitetno pristupiti. Koliko bude moglo, moći će se”, dodao je Gari Capelli.

Kartica bi se mogla koristiti samo na POS aparatima, ne i prilikom online plaćanja, što je, ističu poslodavci, priličan problem jer bi se goste moralo hvatati za rukav da potpisuju slipove, što je loše i bez distanciranja zbog virusa.

Hoće li koristiti karticu pitali smo i tvrtke u potpunom ili djelomičnom državnom vlasništvu. Iz HEP-a, Hrvatske pošte, Hrvatskih šuma i INA-e su nam odgovorili kako im zbog teške financijske situacije to nije u planu. HAC poručuje da nije imao novca ni za uskrsnice, a država je projekt Cro kartice platila pola milijuna kuna.

Za karticu u javnom sektoru – novca nema

Javni sektor teško da će koristiti karticu. Predstavnik inicijative Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže kako je privatnicima u vrijeme sezone teško isplaćivati 2500 kuna po zaposleniku. U anketi koja je provedena na uzorku od 750 poduzetnika, 98 posto ih je reklo da neće staviti sredstva na karticu. Razlog je uglavnom nezainteresiranost zaposlenika ili to što ne znaju o čemu je riječ...

Ostatak vijesti pročitajte na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 08.05.2020. / poslovni.hr