UPRAVO: Stožer objavio nove mjere, zabrana izlaska iz županije, teže do propusnica...

UPRAVO: Stožer objavio nove mjere, zabrana izlaska iz županije, teže do propusnica...

Stožer je na presici predstavio nove mjere. Zabranit će se kretanje iz županije u županiju, a vraćaju se propusnice čiji će se dobivanje postrožiti. Mjere koje su sada aktualne se produljuju pa tako kafići i restorani ostaju zatvoreni. Iznimka je da se okupljanja ograničavaju na dva kućanstva, piše Večernji list

Ministar Davor Božinović predstavio je nove mjere. Odluka o nužnim mjerama stupa na snagu 21. prosinca, a odluka o napuštanju županija stupa na snagu 23. prosinca.

Školski praznici i godišnji odmori

"Početak školskih praznika, učenici idu na raspust 18. siječnja čime će se smanjiti pokretljivost učenika, rastereti će se javni školski prijevoz", kazao je Božinović. Kazao je da će se u srijedu u vladi razgovarati s HGK i HOK i da je inicijativa da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih odluka. "Oni upućuju apel svima da svojim zaposlenicima omoguće korištenje godišnjih odmora, upoznati su sa svime i Sindikati", dodaje Božinović.

Privatna okupljanja, misna slavlja, svečanosti, profesionalne i umjetničke izvedbe

"Nastavljaju se aktualne mjere uz neke iznimke. Privatna okupljanja i svečanosti su ograničena na 10 osoba, a ograničava se i okupljanje na dva kućanstva. Misna slavlja se održavaju putem radija i TV-a osim za Badnjak i Božić bit će dopuštene iznimke, uz posebne mjere. Kod kina i kazališta mora biti osigurano sedam četvornih metara površine. Zabranjuju se napuštanje mjesta prebivališta. Zabranjuju se putovanje izvan matične županije", kazao je Božinović.

Zabrana napuštanja županije

"Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na: osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: Pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19, diplomatsko osoblje", kazao je.

"Riječ je o dva tjedna, apeliramo na sve da se suzdrže od putovanja i okupljanja i druženja. Ja znam da su brojne firme upravo u ovo vrijeme bile sklone poticati da djelatnici uzmu godišnji. Poslodavci će propusnice tražiti od Stožera, već imamo upite i radi se na tome", kazao je Božinović.

Upute za vjerska okupljanja

"Apelirat ćemo na crkvu da i vjernici osiguravaju provođenje mjera. Što se tiče okupljanja ispred crkvi vrijedi ona horizontalna mjera o okupljanju 25 ljudi. Bit će i mjera da se polnoćke pomaknu, da sve mise završe do 22 sata i isto tako da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak, preporučuje se odrediti klupe za vjernike iz istog kućanstva", kazao je Capak.

Napuštanje prebivališta i povratak

"Što se tiče odluke to je odluka o zabrani napuštanja a ne o zabrani povratka. U ovom trenutku u koliko je netko prijavio prebivalište negdje drugdje to se tretira da je to stalno prebivalište. To bi trebalo značiti da tu osoba stalno živi", rekao je Božinović.


Izvor: Večernji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 18.12.2020.