Umirovljenice o usklađivanju: Na mirovine plaćamo porez, a za obiteljske su nas zakinuli

Umirovljenice o usklađivanju: Na mirovine plaćamo porez, a za obiteljske su nas zakinuli

Od prvog ovogodišnjeg usklađivanja mirovina građani baš i neće profitirati, piše mirovina.hr.

Tako će na primanjima u travnju, sa zaostacima za prethodne mjesece, dobiti tek 0,7 posto više, što je na prosječnu mirovinu od 2.500 kuna svega 17 kuna mjesečno.

Lidija, Nada i Zdenka opisuju se kao 70 plus umirovljenice. Otkrile su što misle o usklađivanju mirovina, koje će u travnju umirovljenicima donijeti tek 0,7 posto veća mjesečna primanja. Dotakle su se i ostalih boljki mirovinskog sustava, od povlaštenih do obiteljskih mirovina.

“Mirovine bi trebale pratiti plaće, one su rasle, dok se na mirovinama to slabo osjeti. Rastu i troškovi života. Sve skupa to vam je ništa. Ako imaš malo veću mirovinu jer si za nju radio cijeli radni vijek, onda ti na to još uzmu porez. Plaćam porez na mirovinu 70 kuna mjesečno, a plaćala sam cijeli život poreze. Što mi onda to usklađivanje znači? Radila sam 45 godina, pet mjeseci i devet dana te za to primam 4.400 kuna. I onda moraš plaćati porez čim prijeđeš 4.000 kuna” – kaže jedna od njih.

Smatraju da prvo treba ukinuti silne povlaštene mirovine. Država se mora zaduživati da bismo mi svi dobili mirovine, za što najviše krive upravo mirovine koje nisu zaslužene.

Smeta ih što se to sve odražava na mlade koji nemaju uvjete za izgraditi normalan život.


Ostatak članka pročitajte na: mirovina.hr  

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 02.03.2020.