Ugostiteljski promet ni ove godine ne prati porast turizma, navedeni i razlozi

Ugostiteljski promet ni ove godine ne prati porast turizma, navedeni i razlozi

Ugostiteljski promet u Hrvatskoj ni ove godine neće pratiti poraste ukupnog turizma, kao ni prethodne dvije, pa je za tu struku važno da se, osim smanjenja stope PDV-a, donesu i druge mjere za bolje poslovanje, kaže Vedran Jakominić, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

"Ako se želi kvalitetan i održiv razvoj ugostiteljske struke i da Hrvatska postane prepoznatom i boljom gastro destinacijom, nužne su nove mjere za bolje uvjete rada i poslovanje u toj struci, i na tome će Koordinacija ustrajati u svojim zahtjevima", kaže Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Ističe da je ugostiteljima stalo da se njihove poruke u javnosti dobro razumiju jer, kaže, "mi nismo nikakvi ni pučisti ni anarhisti, nego ljudi koji stoje iza svog posla i struke te argumentima želimo pokazati u kakvom je stanju taj segment kao sastavni dio turističke ponude".

Iako smatra da ni ugostiteljstvo, kao i neke druge djelatnosti, nije pošteđeno problematičnih poslovnih modela i prakse, ipak tvrdi da se većina, oko 90 posto ugostitelja, pošteno bavi tim poslom i 'krvavo zarađuju' svoju plaću, što se odnosi i na zaposlene i na vlasnike objekata.

"Smanjenjem PDV-a na 13 posto, što je jedan od najvažnijih ciljeva Koordinacije ugostitelja Hrvatske, omogućit će se rast plaća radnicima u ugostiteljstvu i ulaganje u kvalitetu namirnica, prvenstveno kroz suradnju s lokalnim proizvođačima i obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima", naglašava Jakominić.

Fiskalizacija postavila jednake uvjete poslovanja

Za veliki postotak onih koji rade pošteno smatra da je sigurno pridonijela i fiskalizacija, koja je, po njegovoj ocjeni, postavila jednake uvjete poslovanja za sve i uzrokovala da je ugostiteljstvo sada jedna od čišćih struka, koja izdaje račune, pa i na plažnim manjim objektima, kioscima, kao i u restoranima, kafićima, barovima, klubovima i drugdje.

"Ako u javnosti viču da su ugostitelji kriminalci, da ljude plaćaju ovako, onako i nikako, da rade loše i imaju problema, a to se čuje često, i mi ugostitelji to znamo, onda možemo samo reći nemojte ići u one objekte za koje znate da posluju nezakonito, tržište će regulirati njihov opstanak, a država i inspekcija bi se trebale pozabaviti tim problemima", poručuje Jakominić, dodajući da se u ugostiteljstvu nitko ne 'igra' svojim poslovima ako ima drugog izbora, primjerice zatvarati jednu i otvarati drugu tvrtku zbog poreza i sličnog.

I toga je bilo, ali prije dvije godine, jer su neki ugostitelji, kada je stopa PDV-a povećana na 25 posto, u određenoj panici radili i takve, za njih, 'vatrogasne mjere', pogotovo što su za prilagodbu za tu novu veću stopu od izglasavanja u Saboru (4. prosinca 2016.) do stupanja na snagu (1. siječnja 2017.) imali doslovce samo tri tjedna vremena.

Za mnoge je to bio šok, od kojih se neki nisu nikada ni oporavili, i to nije bila niti je danas pravedna tržišna utakmica, te zadnje dvije-tri godine ugostitelji praktički rade na rubu opstanka, i to ne samo u kontinentalnom dijelu zemlje, gdje je promet manji, ali cjelogodišnji, nego i na Jadranu, gdje se ostvaruju velike brojke prometa, ali samo sezonski, u par mjeseci godišnje, a poslije ništa.

Ostatak članka pročitajte na poslovni.hr

Četvrtak, 18.07.2019. / poslovni.hr