Ugostitelji s najvećim padom ne mogu dizati kredite: 'Visokorizični ste'

Ugostitelji s najvećim padom ne mogu dizati kredite: 'Visokorizični ste'

Poslodavci koji imaju pad prometa od 60 posto u odnosu na lani, mogli su aplicirati na vladine mjere pomoći za čuvanje radnih mjesta. Za pokrivanje svih ostalih troškova, poduzetnici su se okrenuli kreditiranjima.

No, svi oni s tako velikim padom prometa za banke više nisu kreditno sposobni jer njihovo loše poslovanje u pandemijskoj godini ne garantira vraćanje zajmova. Tu spadaju ugostitelji, putničke agencije i prijevoznici, piše RTL.

Turističke agencije 2020. neće pamtiti po dobru. Kada je pandemija zarazila svijet, putovanja su se otkazivala, a novih nije bilo. Sada putnici traže svoj novac natrag.

'Europska unija nas pritišće sa zakonom da svim putnicima kojima smo izdali vaučer u travnju 2020. moramo vratiti novac', kaže vlasnica turističke agencije Gabrijela Koščica. 

Ali novca nema jer se ni agencije ne mogu naplatiti od partnera. U isto vrijeme troškovi se gomilaju. Gabrijela je spas za rad svoje agencije pokušala osigurati kreditom u banci, no tamo ju je dočekalo iznenađenje.

'Banke su uglavnom svima dale isti odgovor, a to je da smo visokorizični. Turizam, ugostiteljstvo... mi više nismo na stupnju da imamo tako velike promete i oni su to znali', kaže Koščica.

Slična iskustva ima sve veći broj poduzetnika. Pad prometa im je omogućio primanje vladinih mjera, al ih je i učinio kreditno neprihvatljivim bankama.

'Kada bi banka vidjela da primaju mjere, da spadaju u ove najugroženije djelatnosti, to bi odmah bilo veliko NE za kredit', kaže glasnogovornica udruge Glas poduzetnika Maruša Stamać.

Banke kažu - nije poslovno mudar potez dati zajam onome tko ne posluje dobro. Gospodarstvu su, tvrde, već pomogli odobravajući moratorije na kredite.


Izvor: RTL

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 24.02.2021.