Učenici razvijaju profesionalne vještine, a poslodavci otkrivaju buduće talente

Učenici razvijaju profesionalne vještine, a poslodavci otkrivaju buduće talente

Hrvatski učenici iskusili su svijet kroz Erasmus+ stručnu praksu, a učenici stranih škola usvajali su nova znanja u Hrvatskoj.

Program Erasmus+ otključava vrata obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta svim generacijama Europljana, pružajući im priliku upijati znanja i iskustva u inozemstvu.

U 2023. godini, Erasmus+ igra ključnu ulogu u promicanju vještina, prateći potrebe brzog razvoja i pomažući mladima da steknu relevantne kompetencije. Srednjoškolci mogu iskusiti svijet kroz Erasmus+ stručnu praksu, a nastavnci kroz stručno osposobljavanje, dok program istovremeno podržava poslodavce u pronalaženju kvalitetne radne snage.

Kroz Erasmus+ projekte, škole postaju središta europske suradnje, osnažujući obrazovanje budućih stručnjaka.

Učenje na radnom mjestu

Jedna od škola koja još od 2018. sudjeluje u programu je Industrijska strojarska škola Zagreb. Od školske godine 2021./2022. nositeljica je Erasmus akreditacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, najvišeg priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Škola je kvalitetnom provedbom projekata dokazala izvrsnost i visoke standarde Erasmus+ programa, a zasluga je to ravnatelja Nenada Pavlinića, koordinatorice Erasmus+ projekata Meri Ružević te članova školskog projektnog tima.

“Do sada su 104 učenika sudjelovala u Erasmus+ programu, kao i 18 nastavnika te ravnatelj. Erasmus mobilnosti provedene su u Irskoj, Francuskoj, Finskoj, Malti, Sloveniji, Litvi, Španjolskoj, Danskoj, Turskoj i Njemačkoj. Erasmus+ stručne prakse omogućuju učenicima razvoj profesionalnih vještina na međunarodnoj razini, a također nude mladima mogućnost da uvide različitost i bogatstvo kulture Europe. Učenjem na radnom mjestu učenici razvijaju samopouzdanje i motivaciju, kompetencije upravljanja karijerom te stječu radno iskustvo”, rekao je ravnatelj škole Nenad Pavlinić.

Njegovi učenici pohađali su praksu u Automehanici d.d., koja u Erasmus+ programu sudjeluje dvije godine, a surađuju još i sa Strojarskom tehničkom školom Fausta Vrančića. “Kod nas je na praksi bilo 20-ak učenika, a najveći interes pokazali su za rad na računalu (programiranje CNC strojeva i crtanje) te poslove u uredu. Većina je usvojila nova znanja i vještine za koje su rekli da će im biti korisni, a dosta njih je izrazilo i interes za zaposlenjem kod nas.

Erasmus+ za nas kao poslodavca je prilika da odaberemo i razvijemo buduće talente te procijenimo potencijalne zaposlenike. Generacije se mijenjaju, dolaze sa svježim idejama, što je korisno ne samo za vodstvo već i za naše djelatnike. S veseljem ćemo i ubuduće sudjelovati u projektu”, rekao je Ivan Juratovac, voditelj proizvodnje Automehanike d.d.

Srednja škola Prelog također ima samo pozitivna iskustva, a Erasmus projekte provodi od 2014. Osim učenika uključeni su i strukovni učitelji koji također redovito odlaze na usavršavanja. “U posljednjih osam godina više od 200 učenika bilo je na stručnoj praksi. Do sad smo putovali u Belgiju, Sloveniju, Njemačku, Latviju, Francusku, Španjolsku, Portugal, Italiju, Austriju i na Maltu. Koristi od Erasmus+ projekata u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju vrlo su značajne.

Učenici proširuju strukovna znanja, postaju motiviraniji, otvoreniji i samostalniji, dok nastavnici imaju mogućnost pratiti nove trendove u drugim državama što primjenjuju u nastavi. Time škola postaje dobar primjer europske suradnje u regiji, te se stvara pozitivno okruženje za kvalitetno obrazovanje budućih stručnjaka”, pojasnila je Kristina Jančec, koordinatorica Erasmus projekata te profesorica njemačkog jezika u SŠ Prelog.

Projekti se realiziraju na principu uzajamnosti tako da Prelog pomaže u organizaciji dolazaka stranih učenika partnerskih organizacija na praksu u Hrvatskoj te je posredovala i u suradnji s Konzumom. Ovaj trgovački lanac u Erasmus+ uključio se protekle školske godine.

Više prilika no ikad

“Stručna praksa Erasmus+ odlična je prilika da na drugačiji način predstavimo kompaniju te učenicima približimo praktični dio rada u prodavaonici i logistici. Prelog je u programu imao učenicu iz Belgije koja je razmjenu odradila u prodavaonici u Čakovcu, dok je Škola za cestovni promet Zagreb imala dvije učenice iz Finske koje su razmjenu odradile u Odjelu prijevoza Zagreb. U Konzumu smo već dugi niz godina posvećeni prepoznavanju ovakvih kvalitetnih projekata koji uključuju razvoj mladih talenata”, kažu iz Konzuma.

Strukovna škola Đurđevac ostvarila je pak suradnju s tvrtkama Avoco d.o.o te Rasco d.o.o., koje su se uključile u Erasmus projekte na poziv škole. Tvrtka Rasco već je više od 25 godina partner sektoru obrazovanja za potrebe provođenja stručnih praksi za srednjoškolce. Prve su obavljene još 1995., a u Erasmus+ projekte uključili su se 2019. Avoco sudjeluje u projektima posljednje tri godine, te se kako kažu, raduju nastavku suradnje.

“U projektima Erasmus+ sudjelujemo pet godina, ali smo proveli čak sedam projekata, od čega smo u dva bili nositelji. Navedenim projektima obuhvatili smo gotovo sve mogućnosti koje se kroz program Erasmus+ nude u kategoriji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Čak 106 učenika te 22 nastavnika i stručnih suradnika Strukovne škole Đurđevac imalo je priliku usavršavati se u inozemstvu, a nas je posjetilo 69 inozemnih učenika i studenata te 67 nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja. Iako stručna praksa u inozemstvu nosi dodatan izazov stranog jezika, naši učenici odlaze vrlo dobro pripremljeni te se svi uspješno snalaze u okruženju koje pred njih postavlja dotad nepoznate zahtjeve”rekao je Branko Pleadin, koordinator projekata Strukovne škole Đurđevac.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije zadužena je za provedbu programa Erasmus+ u Hrvatskoj te potencijalnim i zainteresiranim prijaviteljima nudi razne oblike informiranja i potpore kako bi svoje ideje pretvorili u uspješne projekte koji mijenjaju Hrvatsku nabolje. S proračunom od 28,4 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, Erasmus+ nudi više prilika nego ikad prije, povezujući generacije i oblikujući budućnost. Inspirativne priče i korisne informacije potražite na mrežnoj stranici Agencije www.ampeu.hr.

* Sadržaj omogućila Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Izvor: Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 04.09.2023. / poslovni.hr