U zadnjih 6 godina broj mljekara se prepolovio: 'Sram me reći da proizvodim mlijeko'

U zadnjih 6 godina broj mljekara se prepolovio: 'Sram me reći da proizvodim mlijeko'

- Svi pitaju zašto se ne bunimo? Gdje su traktori na cestama? Shvatite da nas je ostalo 200 robnih proizvođača mlijeka! To je statistički podatak. Pa mene je sram reći da ja proizvodim mlijeko. - poručuje Davor Blažić, proizvođač mlijeka iz Karlovačke županije, i rekao kako je nekad u Karlovačkoj županiji bilo 3000 proizvođača mlijeka, a danas ih je ostalo možda 9-10.

Kako piše Glas Slavonije, broj isporučitelja mlijeka sa studenim prošle godine bio je 4.687, a 2013. bilo je 11.018. Znači, više od polovice mljekara je nestalo. Također, smanjio se i broj gospodarstava na kojima se uzgajaju goveda, pa je sada tih nešto više od 153.700 krava u 21.500 stada, što je smanjenje broja stada za 29 posto.

- Jesmo li mi u državi uopće svjesni u kakvoj je situaciji proizvodnja mlijeka? Gdje je rješenje? pita se Josip Burek, stočar iz Zagrebačke županije i pojašnjava kako u proizvodnji mlijeka nedostaje 30-40 lipa po litri mlijeka da bi se nekako mogli pokriti troškovi.

- To je onih 40 lipa koje smo dobivali prije onog famoznog paketa iz EU-a. To nas je održavalo. Meni je svejedno je l‘ mi netko subvencionira 30-40 lipa ili smanji troškove! Pitam se što dalje... teško je kad čovjek radi cijeli život a sad jedva čeka da mu zadnja krava ili dvije ode iz štale van, kaže Burek.

I kad moj kolega u Zagrebu pročita da moje gospodarstvo dobije 100.000 eura poticaja godišnje, pa njemu će srce puknut. Veli: ‘To ja ne mogu zaradit za 10 godina brutoplaće!‘ A mi jedva još da smo malo živi - kaže Burek.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

Srijeda, 05.02.2020.