U Hrvatskoj više od 150.000 nezaposlenih. Njihov broj se dnevno poveća za više od tisuću

U Hrvatskoj više od 150.000 nezaposlenih. Njihov broj se dnevno poveća za više od tisuću

U aktualnim uvjetima promijenjenog načina poslovanja i života općenito rast broja nezaposlenih je očekivan - podaci zavoda za zapošljavanje govore da ih je trenutno više od 150 tisuća te da se dnevno broj povećava za više od tisuću ljudi, dok znatno pada potražnja za radnicima, ističu u srijedu iz HGK.

"U ožujku i travnju u normalnim okolnostima raste ukupan broj zaposlenih jer počinje pojačano zapošljavanje u djelatnostima koje imaju izrazitija sezonska obilježja. Ove godine takva kretanja izostaju zbog promijenjenih uvjeta poslovanja i života općenito koji na najnižu razinu smanjuju fizičku interakciju, kretanja, putovanja, a time i potrošnju, odnosno poslovnu aktivnost većine djelatnosti", navode iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u komentaru na najnovije podatke o broju nezaposlenih.

Iz HGK pritom ističu kako je pojačan priljev na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) vidljiv u drugom dijelu ožujka, a od 27. ožujka dnevno povećanje broja nezaposlenih iznosi više od tisuću ljudi (u prosjeku 1.300), piše Jutarnji list. Do 8. travnja broj nezaposlenih dosegnuo je 150.372, što je 12.395 više nego krajem veljače te 9.730 više nego prije osam dana odnosno krajem ožujka, prenose iz Komore.

Pritom naglašavaju i kako je vidljivo znatno smanjenje potražnje za radom, i to u vrijeme kad poslodavci inače najviše traže radnike.

Analitičari HGK procjenjuju da bi prve izravne mjere za očuvanje radnih mjesta, koje su obuhvaćale potpore u iznosu minimalne plaće, uz oslobođenje plaćanja doprinosa na te plaće, trebale usporiti rast nezaposlenih, odnosno poslodavcima omogućiti u većoj mjeri zadržavanje zaposlenih.


Izvor: Jutarnji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 09.04.2020.