U Hrvatskoj porasla prosječna plaća - 3.8 posto više nego u lipnju godinu ranije

U Hrvatskoj porasla prosječna plaća - 3.8 posto više nego u lipnju godinu ranije

Prosječna mjesečna neto plaća isplaćena zaposlenima u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj je iznosila 7175 kuna, što je nominalno za 5.9 posto, a realno za 3.8 posto više nego u lipnju godinu ranije, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS.)

U odnosu na svibanj, neto plaća za lipanj bila je i nominalno i realno viša za jedan posto.

Najviša prosječna neto plaća, 15.823 kune, isplaćena je u naftnoj industriji, a najniža, 4409 kuna, u proizvodnji odjeće.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj dosegnula 9671 kunu, što je nominalno za 4.6 posto, a realno za 2.5 posto više u odnosu na isti mjesec 2020.

U odnosu na svibanj, bruto plaća je bila nominalno i realno viša za 1.2 posto.
Medijalna plaća je 6023 kune

Kao i prosječna neto plaća, tako je i najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj 2021. isplaćena u naftnoj industriji (odnosno djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda), i to u iznosu od 24.371 kune, a najniža također u djelatnosti proizvodnje odjeće, u iznosu od 5591 kune.

U razdoblju od početka ove godine do kraja lipnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama bila je 7087 kuna, što je nominalno više za 5.4 posto, a realno za 4.2 posto više nego u istom razdoblju 2020.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u istom razdoblju ove godine iznosila je 9533 kune i nominalno je bila viša za 3.8 posto, a realno za 2.6 posto viša nego u istom lanjskom razdoblju.

Podaci DZS-a pokazuju i da su u lipnju ove godine bila prosječno 174 plaćena sata ili 4.2 posto više nego u ovogodišnjem svibnju, a najviše plaćenih sati bilo je u djelatnosti vodnog prijevoza, dok je najmanje plaćenih sati bilo u socijalnoj skrbi bez smještaja...

Ostatak ove i slične vijesti pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 20.08.2021. / index.hr