U Hrvatskoj pao broj radnika u industriji

U Hrvatskoj pao broj radnika u industriji

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u svibnju je pao za 0.2 posto u odnosu na travanj te za jedan posto prema svibnju lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0.2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također za 0.2 posto.

Kakva je situacija po sektorima?

Istodobno je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju porastao za 0.2 posto. U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 2.1 posto, te u proizvodnji metala, za 1.9 posto. Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji pića, za 2.1 posto, te u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 1.9 posto.

Na godišnjoj razini, u svibnju prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 1.7 posto, a u prerađivačkoj industriji i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za jedan posto.

Pao i broj u prvih pet mjeseci

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 16.3 posto, te u proizvodnji tekstila, za 13 posto. Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 17.7 posto, te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 14 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih pet mjeseci ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 0.4 posto. Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do svibnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 1.1 posto.

Više info pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 07.07.2023. / index.hr