U Hrvatskoj hrana skuplja nego u Španjolskoj, a elektronika skuplja nego u Njemačkoj

U Hrvatskoj hrana skuplja nego u Španjolskoj, a elektronika skuplja nego u Njemačkoj

Hrana u Hrvatskoj skuplja je nego u Španjolskoj, cijene odjeće na razini su onih u Poljskoj, dok elektroničku opremu plaćamo znatno skuplje nego Nijemci

Proizlazi to iz podataka o općoj razini cijena u europskim zemljama u prošloj godini koje je ovih dana objavio Eurostat.

Hrvatska, prema tim podacima, i dalje spada među skuplje nove, tranzicijske članice Europske unije. Štoviše, s općom razinom cijena na malo, koja je lani dosegla 71 posto prosjeka Unije, Hrvatska je nakon Slovenije najskuplja zemlja europskog jugoistoka.

Naime, razina cijena u svim drugim zemljama istočno i jugoistočno od nas (ne računajući tu Grčku) manja je u odnosu na prosjek Europske unije pa su tako cijene u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori otprilike za petinu niže nego u Hrvatskoj.

S druge strane, razina cijena na malo u Sloveniji gotovo je za četvrtinu viša od one u Hrvatskoj, proizlazi iz podataka eurostatističara.

Najskuplja zemlja u EU je Danska, a najjeftinija članica Unije je Bugarska.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 26.06.2020. / www.index.hr