Turska srezala PDV turizmu na 1%, kod nas ostaje 25%

Turska srezala PDV turizmu na 1%, kod nas ostaje 25%

Naše konkurentske države u turizmu, Turska i Grčka, smanjile su PDV na turizam

Kako bi barem privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije, mnoge europske zemlje, među kojima i naši turistički konkurenti, donijele su odluku o privremenom smanjenju PDV-a na turističke usluge.

Kako je objavio HOTREC, Europska udruga hotela, restorana i ugostiteljskih objekata, na tu mjeru se zasad odlučilo 11 zemalja, među kojima nema Hrvatske, ali su ovdje zato naši ljuti turistički konkurenti, Grčka i Turska.

Tako je Turska za razdoblje od 1. travnja do 30. studenoga 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva s ionako niskih 8 pasti na samo 1 posto, što je ujedno najniži PDV u bilo kojem turističkom segmentu u Europi.

Grci su pak odlučili smanjiti u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanjiti sa 24 na 13 posto, a za hospitality je sa 13 na samo 5 posto.

U Hrvatskoj se trenutačno turizam oporezuje po dvjema stopama - 25 i 13 posto, od čega je ta smanjena stopa uvedena tek nedavno, i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta.

Članak u cijelosti pročitajte na novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 15.07.2020. / novac.jutarnji.hr