Turizam dosegao plafon

Vrijeme je za novu strategiju u turizmu, slažu se premijer i poslodavci. Gradit će se autoceste. U rujnu će biti gotov registar izvanproračunskih davanja.

Vlada će nastaviti s velikim infrastrukturnim projektima kao što su radovi na autocestama prema Pločama i Dubrovniku i puni profil autoceste Rijeka-Zagreb, izjavio je Ivo Sanader najavljujući da će se ići i na gradnju Istarskog ipsilona kao autoceste.

"Plan je Istarski ipsilon pretvoriti u autocestu, plan je to za idući mandat", rekao je.

I premijer i predsjednik HUP-a Damir Kuštrak, kao i predsjednica uprave umaškog Istraturista Gordana Tomičić slažu se da je hrvatskom turizmu potreban novi iskorak.

"Posljednjih godina turizam postiže iznimne rezultate, ali ni izdaleka onolike koliki su mu potencijali. Trenutak je da ponudimo ono što turistima sada treba, turizam doživljaja", kazala je Tomičić.

To podrazumijeva da se turistima, koji biraju određenu destinaciju, ponudi i niz sadržaja koji će dizati konkurentnost te destinacije. Za to je potrebna suradnja svih, od privatnog sektora, hotelijera do lokalne zajednice, turističkih zajednica i Vlade.

Strategija nove faze razvoja hrvatskog turizma, složni su u Vladi i HUP-u, treba se temeljiti na dubinskoj analizi sadašnjeg turističkog trenutka.

Prema metodologiji UN-ove komisije za turizam, Hrvatska najbolje stoji u percepciji turista koji dolaze u našu zemlju, te prirodnim i kulturnim resursima, dok najlošije stoji kod regulatornog okvira i tržišta rada.

Sanader kao neke boljke hrvatskog turizma navodi nisku popunjenost turističkih kapaciteta izvan glavne sezone, očekivanja turista da ime se ponudi više sadržaja, skrivene namete i u turizmu, probleme oko zakona o turističkom zemljištu, nezavršenu privatizaciju još nekih hotelskih kuća.

Podsjetio je i da iz turizma dolaze prigovori na monetarnu politiku, prigovori da stabilan tečaj kune ne odgovara izvoznicima, a i turizam je izvoznik, ali i ponovio da se nije i neće miješati u politiku Hrvatske narodne banke.

Ipak, Sanader je rekao da on osobno misli da plivajući tečaj ne bi bio dobar.

Krajem rujna će biti gotov, a u listopadu biti i prezentiran kompletan registar izvanproračunskih davanja koja opterećuju gospodarstvenike, s prijedlogom mjera.

Hina/Net.hr

Utorak, 17.07.2007.