Turisti u Hrvatskoj dnevno troše 55 eura

Turisti koji su prošle godine boravili u Hrvatskoj prosječno su dnevno trošili 55,48 eura, od čega 68 posto za smještaj i prehranu, a u usporedbi sa zadnjim takvim istraživanjem za 2004. turisti su 2007. prosječno dnevno trošili tek oko 6 eura više ili oko 13 posto više s obzirom na tekuće cijene.

Pokazalo je to između ostalog istraživanje zagrebačkog Instituta za turizam 'Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS Ljeto 2007', predstavljeno danas u Ministarstvu turizma.

Istraživanje je provedeno tijekom prošlogodišnja četiri ljetna mjeseca na gotovo pet tisuća domaćih i stranih ispitanika u sedam hrvatskih primorskih županija ili u 86 turističkih mjesta.

Blagi porast dnevne turističke potrošnje Zrinka Marušić iz Instituta pojasnila je tek povećanom kvalitetom hrvatske turističke ponude, posebno smještaja.

Lani su među turistima, slično kao i 2004., najviše trošili Britanci (prosječno 108 eura dnevno), Rusi (102 eura) te Francuzi (85 eura), gosti u hotelima (89 eura) i turističkim naseljima (66 eura), i to u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (88 eura).

Ostali rezultati istraživanja pokazali su da je najviše turista 2007. u Hrvatskoj (55 posto) bilo u dobi od 30 do 49 godina, a najčešće su, njih 47 posto, došli na obiteljski odmor, što je slično kao i 2004.

I dalje je najviše turista ili njih 81 posto došlo automobilom. No, porastao je broj onih koji dolaze zrakoplovom, što znači i da se Hrvatska više otvara udaljenijim tržištima. Oko 60 posto turista u Hrvatsku je došlo po treći i više puta, dok ih je onih koji su došli prvi put oko 19 posto.

Nešto više nego 2004. turisti su bili zadovoljni različitim elementima hrvatske turističke ponude, pri čemu je i dalje najveće zadovoljstvo prirodnim ljepotama, mogućnostima za obiteljski odmor, ali i odnosom vrijednosti za novac te ljubaznošću osoblja i domaćeg stanovništva.

Blagi oblik nezadovoljstva pokazan je tek s raznolikošću kulturne, zabavne i druge vanpansionske ponude u odredištu, a kako se to sve više traži Hrvatska će se u tom smislu morati još više potruditi, kazala je Marušić.

S time se u kratkom komentaru istraživanja složio i ministar turizma Damir Bajs naglasivši da će Hrvatska, iako je turistički u skladu s europskim trendovima i konkurentna drugim zemljama, ubuduće morati još dodatno poraditi na kvaliteti ponude.

tportal.hr/Hina

Srijeda, 16.04.2008.