Švicarci ove godine investiraju 50 milijuna kuna u svoju novu tvornicu u Hrvatskoj

Foto: Kork, Wikipedia

Švicarci ove godine investiraju 50 milijuna kuna u svoju novu tvornicu u Hrvatskoj

Projekt će biti ekološki neutralan i udovoljavati svim pravilima i standardima današnjeg zakonodavstva u EU i Hrvatskoj

Švicarska tvrtka Frilite SA planira ove godine investirati 50 milijuna kuna u svoju novu tvornicu u Višnjanu u Istri.

Radi se o tvrtki koja se bavi proizvodnjom i preradom minerala, mikrosfera – Perlita, na bazi vulkanskih stijena, a koji se koriste najviše u građevinskoj industriji za ekološku gradnju i energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Kako su Poslovnom dnevniku potvrdili u Gwattu, u blizini Berna, a gdje je sjedište tvrtke, očekuje se da bi radovi na novoj tvornici trebali započeti do kraja ove godine, a naredne godine bi trebala u pogon biti puštena prva od ukupno četiri očekivane proizvodne linije koje bi trebale u potpunosti zaživjeti do 2025.

Bernhard Neukam, produkt menadžer Frilite, pojašnjava za Poslovni dnevnik da tvrtka ulaže u najsuvremenije postrojenje za proizvodnju mikrosfera na bazi prirodnog resursa perlita, a tehnologija koja se sada instalira koristi samo električnu energiju, što znači da nema korištenih plinova za izgaranje, kemikalija ili procesne vode.

“Projekt u Hrvatskoj će biti ekološki neutralan i udovoljavati svim pravilima i standardima današnjeg zakonodavstva u EU i Hrvatskoj. Slikovito, ovo je kao da radite kockice u travi, ali samo s kamenom”, ističe Neukam. Već nareden godine bi u pogonu trebalo biti zaposleno 15 radnika, a u konačnici bi u tri smjene trebalo biti ukupno 30 ljudi.

U Friliteu ističu da planiraju angažirati uglavnom lokalno stanovništvo koje će dodatno educirati za ovu tehnologiju.

Članak je prenesen u skraćenom izdanju s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 26.10.2020. / www.poslovni.hr