Sve je veća potražnja za radnicima iz Ukrajine: Privlačna im je plaća od 1000 eura, no postoji jedan ‘ali‘...

Sve je veća potražnja za radnicima iz Ukrajine: Privlačna im je plaća od 1000 eura, no postoji jedan ‘ali‘...

‘Računica u ovoj priči vrlo je jednostavna: Hrvatska ima potrebu za radnicima, a Ukrajina ima kvalitetnu radnu snagu‘

Jedna od najvećih turističkih kuća na području Dalmacije, zadarski "Turisthotel", trenutačno je u velikim pripremama za dovođenje 40 radnika iz Ukrajine, koji bi ove sezone u toj tvrtki radili na pomoćnim poslovima u ugostiteljstvu, piše Slobodna Dalmacija.

Iako iz "Turisthotela" o tome ne žele više govoriti dok se cijeli postupak, uključujući i radne dozvole, ne privede kraju, ukrajinski radnici na hrvatskom tržištu rada više nisu izolirani slučaj. Štoviše, za tom radnom snagom sve je veća potražnja jer su se pokazali kao iznimno profesionalni i pouzdani, a u Hrvatskoj trenutačno radi nekoliko agencija za posredovanje koje dovode radnike isključivo iz Ukrajine.

Počelo s građevinarstvom

Počelo je prije nekoliko godina s građevinarstvom, sektorom koji kronično muči deficit radne snage, nastavilo se kroz prerađivačku industriju, da bi se sada, na početku sezone koja u odnosu na lanjsku ipak obećava, turističke tvrtke također okrenule ukrajinskim radnicima jer domaći sezonci, barem oni koji žele raditi, jednostavno ne zadovoljavaju sve potrebe tržišta. I ne samo velike kompanije poput "Turisthotela", riječ je o desecima malih hotela, restorana, ugostiteljskih objekata ili apartmana na Jadranu gdje se trenutačno zapošljavaju ukrajinski radnici.

– Računica u ovoj priči vrlo je jednostavna: Hrvatska ima potrebu za radnicima, a Ukrajina ima kvalitetnu radnu snagu koja želi ovdje raditi – govori nam Maria Sremački iz agencije "Gerworker", koja mjesečno na naše tržište dovodi između 40 i 60 ukrajinskih radnika. Od 2018. godine posreduju između njih i poslodavaca, sređuju radne dozvole i ostalu papirologiju. Najviše Ukrajinaca u Hrvatskoj do sada su zaposlili u građevinarstvu, međutim, u posljednje vrijeme sve je veći angažman upravo u turizmu, jer su hrvatski poslodavci otkrili kako iz Ukrajine dolaze kvalificirani radnici s iskustvom i pozitivnim odnosom prema poslu, koji dobro govore strane jezike. Traži se sve: profesionalni i sezonski kuhari, konobari, pomoćno osoblje, djelatnici u animaciji gostiju, sobarice, čistačice...

Cijeli članak pročitajte na jutarnji.hr

Četvrtak, 17.06.2021. / Ana Vučetić Škrbić/Slobodna Dalmacija, jutarnji.hr