Studenti ostali bez posla zbog koronavirusa: ‘Kako preživjeti do prve sljedeće plaće?’

Studenti ostali bez posla zbog koronavirusa: ‘Kako preživjeti do prve sljedeće plaće?’

Studenti su uvijek ranjiva skupina, a isto se događa i sada. Kako se sve polako gasi, tako nestaje i potreba za studentskom radnom snagom. Neki su već dobili otkaze, a drugi su tek poslani doma za vrijeme ove izvanredne situacije. Naravno, naknade neće biti studentima ni koji rade preko ugovora, a kamoli ostalima.

Studentski život je uvijek pun raznih izazova, a koronavirus je samo jedan od njih. HZZO javlja da studenti nemaju pravo na naknadu tijekom samoizolacije, prenosi srednja.hrDolaskom koronavirusa i izvanrednih mjera koje ju prate, većina studenata je otišla doma, ali i ostala bez svojih mjesečnih prihoda.

Realno, jedini poslovi koji se trenutno nude su oni na blagajni u dućanima hrane te higijenskih potrepština. Trenutno se radi o jednom od nepoželjnih radnih mjesta, zato što se radi o osobama koje su najviše u kontaktu s velikim brojem ljudi, na dnevnoj razini.

– Jedan sam od onih koji su dobili otkaz zbog cijele ove situacije. Radim u velikom kafiću i ima nas dosta... Jako sam zabrinut zbog cijele situacije. Ako sam ovdje dobio otkaz, gdje sam bio u dobrim odnosima sa svima, gdje ću onda uspjeti pronaći posao kad bude stvarna kriza, pita se Luka (23) s Filozofskog.

Prava kriza nam tek slijedi i upitno je kako će se cijela situacija odigrati. Studentska prava su uvijek minimalna, a o tome dovoljno govori i činjenica da studenti koji su u samoizolaciji nemaju pravo na naknadu HZZO-a, što je još jedan udar na studentski džep.

Preostaje nam jedino nadati se u neko bolje sutra, i da ono dođe čim prije.


Izvor: srednja.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.03.2020.