Strani radnici, hvala vam što želite raditi u hrvatskom turizmu

Strani radnici, hvala vam što želite raditi u hrvatskom turizmu

Realne okolnosti su te da je hrvatski turizam prerastao kapacitete raspoložive domaće radne snage, što se onda poklopilo s otvaranjem mogućnosti hrvatskih državljana da jednostavno rade u EU.

Kako turistička sezona odmiče, opet iz redova sindikata i po društvenim mrežama kreću žalopojke kako u domaćim hotelima ne rade domaći radnici, pa kako domaći radnici imaju čak i niže plaće, pa kako domaći sveznajući radnici moraju učiti neuke strance koji ne znaju ni jezik, pa se čak prenose i teška iskustva radnika koji moraju raditi s onima koji nisu nikad vidjeli usisavač.

Pa se poslodavce proziva, pa se državu traži da domaće radnike potiče da idu u konobare i sobarice, da daje poticaje poslodavcima, i to se navode kao rješenja koje će iseljene hrvatske građane navesti da se vrate u Dalmaciju i s domaćim osmjehom pokazivati turistima gdje je plaža.

Nije to samo viđenje sindikata, koji moraju na neki način povlađivati članstvu, tako razmišlja i dio donositelja odluka kao i većina hrvatskih građana koji i dalje s gađenjem prolaze pored tamnoputih građevinara i bulje u indijske konobare i filipinske sobarice.

Na stranu ksenofobija, koja iako potpuno neprihvatljiva, može biti razumljiva kao rezultat kulturnog i geopolitičkog nasljeđa.

Može se laicima ne svidjeti ideja da u Splitu ne poslužuje Dalmatinac, no i donositelji odluka i sindikati trebali bi konačno postati svjesni realnih okolnosti na tržištu rada, ali i u domaćoj turističkoj industriji te cijelom gospodarstvu.

Kad je konkretno turizam u pitanju, realne okolnosti su te da je hrvatski turizam prvo prerastao kapacitete raspoložive domaće radne snage, što se onda poklopilo s otvaranjem mogućnosti hrvatskih državljana da relativno jednostavno rade u zemljama EU koje imaju veće plaće.

Pandemija je zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata dio radnika nepovratno odvela u druge poslove, ljudi su se snašli i ne vraća im se. Onaj tko je iselio u Austriju i zaposlio se u nekom dobrom hotelu u centru Beča, s mogućnostima da napreduje, zasad se neće vraćati, i to treba prihvatiti. Možda ga pronađemo u menadžmentu nekog novog hotela na Jadranu, kamo će donijeti i dio kulture u kojoj je radio, nova znanja i ideje, i to je poželjno.

U međuvremenu trebamo napraviti sve da pokrijemo potrebe za radnicima, a uvesti možemo samo radnike koji dolaze na bolje. Umjesto da ih kritiziramo da ne znaju što je usisavač, trebamo cijeniti što su napustili svoje obitelji i prijatelje da bi radili kod nas, poslužili nam doručak ili očistili sobu, što god.

Trebamo ih cijeniti kao svakog radnika jednako, ne praveći razlike, i pomoći im koliko možemo da se snađu, možda i pronađu dom u zemlji koja iz godine u godinu ostaje bez radno sposobnog stanovništva.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 22.07.2022. / www.poslovni.hr