STEM kombi kreće na turneju Hrvatskom

STEM kombi kreće na turneju Hrvatskom

STEM kombi omogućit će djeci iz svih dijelova zemlje da STEM područjima pristupe poput pravih istraživača. Naime, mobilni STEM laboratorij opremljen je alatima, uređajima i materijalima kojima se koriste pravi znanstvenici. Riječ je o prvom vozilu s opremom te razine za popularizaciju STEM-a u Hrvatskoj.

STEM kombi s laboratorijem napravljen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“. Koristit će ga hrvatski STEM ambasadori za vođenje zanimljivih radionica i održavanje interaktivnih predavanja iz četiri STEM područja: znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

„Želja nam je da u idućih nekoliko mjeseci u STEM aktivnosti uključimo četiri tisuće djece iz gradova diljem zemlje. Naši STEM ambasadori potrudit će se probuditi kod njih iskru za proučavanjem STEM-a te zanimanje za znanost i znanstvenike. U gradovima koje ćemo posjetiti, nećemo biti samo u školama. Pripremamo i aktivnosti za sve zainteresirane na trgovima i u parkovima. U te aktivnosti planiramo uključiti šest tisuća građana. Želimo ukazati na primjenu STEM-a u svakodnevnom životu te ulogu znanstvenika u razvoju tehnoloških dostignuća kojima se danas služimo“, istaknula je Kristina Duvnjak, dopredsjednica Bioteke, udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti.

U nastavku mjeseca STEM kombi će posjetiti Karlovac, Sisak, Dubrovnik i Split, a prva je radionica pomoću njegova laboratorija održana u Osnovnoj školi dr. Ante Starčevića u zagrebačkoj Dubravi. Iako su u tijeku proljetni školski praznici, učenici su se rado odazvali pozivu da se uključe u radionicu. S velikim su zanimanjem istraživali floru i faunu školskog dvorišta, koristili digitalne lupe, izvodili pokuse i proučavali uređaje iz STEM kombija poput endoskopa, durbina i zračnog drona.

„Naša je škola STEM škola. Veliku pozornost pridajemo STEM područjima i djecu potičemo da i oni samostalno sudjeluju u istraživanjima. Drago nam je vidjeti kako vlastitim opažanjem koristeći znanstvene metode nadograđuju svoje znanje. Škola je uključena i u  GLOBE program u sklopu kojega učenici promatraju oblake, određuju ih i unose u bazu podataka, a jednako tako već treću godinu provodimo i fenološko promatranje breze u našem školskom okolišu. Učenici su vrlo motivirani i svojim radom u dodatnoj nastavi biologije, kemije i informatike postižu vrlo zapažene rezultate kako na županijskom, tako i na državnom natjecanju iz znanja. Veseli nas kada učenici i u srednjoj školi nastavljaju postizati uspjehe čime se često dođu pohvaliti“, rekla je Jasmina Šilić, profesorica biologije i kemije u Osnovnoj školi dr. Ante Starčevića.

STEM radionicu u školi vodio je tim projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“, a radionice koje slijede, vodit će STEM ambasadori - srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 14.04.2023.