Spremaju se velike reforme prije uvođenja eura: Prodaje se 90 državnih tvrtki, a ide i još jedan veliki val liberalizacije

Foto: vlada.gov.hr

Spremaju se velike reforme prije uvođenja eura: Prodaje se 90 državnih tvrtki, a ide i još jedan veliki val liberalizacije

Hrvatsko pismo namjere za uvođenje eura pozdravljeno je diljem Europske unije. Posao uvođenja eura i ukidanja kune sada službeno počinje, a uz pismo namjere Vlada i HNB poslali su akcijski plan za reformu gospodarstva koji sadrži šest točaka i čije će provođenje budno pratiti Europska središnja banka i Europska komisija.

U samom pismu nabraja se kako Hrvatska uspješno upravlja cijenama i stabilnošću financijskog sektora već 25 godina, kako je stabilan tečaj kune u odnosu na euro, hvale se javne financije koje su stabilizirane u zadnje četiri godine te se navodi kako je zbog svih povoljnih trendova spremna uvesti euro.

Prije toga, kao što smo i ranije pojašnjavali, potrebno je ući u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što u HNB-u i Vladi očekuju već iduće godine, a u EU šalju listu reformi podijeljenu u šest skupina: jačanje nadzora banaka i suradnje s ECB-om, jačanje okvira za provođenje makroprudencijalne politike prema bankama, jačanje borbe protiv pranja novca, reforma Državnog zavoda za statistiku, poboljšanje upravljanja javnim sektorom i smanjenje administrativnog opterećenja za gospodarstvo.

Što se tiče prve tri skupine reformi, one su usmjerene na zakonske izmjene, u prvom redu Zakona o kreditnim institucijama i HNB-u koji predlažu HNB i Ministarstvo financija i koji bi Sabor trebao prihvatiti do svibnja iduće godine. Dodatno, HNB se mora uskladiti s propisima ECB-a po pitanju omjera kredita koje izdaju banke, po pitanju omjera kredita i prihoda dužnika, ukupnog trajanja kredita i sličnih tehnikalija.

Po pitanju sprečavanja pranja novca, treba donijeti Pravilnik o registru stvarnih vlasnika i Pravilnik o objedinjenom registru računa, što bi trebalo biti gotovo do kraja ove godine.

Od 'opipljivijih' stvari predviđa se temeljita reorganizacija Državnog zavoda za statistiku, čime će se regulirati unutrašnja organizacijska shema te institucije. Do travnja 2020. Sabor mora donijeti Zakon o službenoj statistici koji treba ojačati njegovu nezavisnost od politike, pogotovo kad je u pitanju izbor ravnatelja DZS-a.

Kada je u pitanju javna uprava, država će, kao što su joj europske institucije to godinama predlagale, prodati udjele u državnim tvrtkama i konačno ih prepustiti tržištu.

Tako je Centar za restrukturiranje i privatizaciju dobio zadatak da do travnja iduće godine raspiše natječaje za 90 državnih tvrtki u kojima država ima manje od 25 posto vlasničkog udjela. Najavljuju se i dva nova zakona koji bi trebali smanjiti broj političkih imenovanja u javnoj upravi, ali i bolje precizirati uloge pojedinih državnih agencija te optimizirati njihovo financiranje...

Ostatak teksta pročitajte na tportal.hr

Srijeda, 10.07.2019. / tportal.hr