Špica ove sezone je neobična, evo zašto jedni posluju fantastično, a drugi lošije

Špica ove sezone je neobična, evo zašto jedni posluju fantastično, a drugi lošije

– Hotelijeri su dobro poslovali u prvoj polovici godine po svim dostupnim podacima, a prema najavama takav trend nastavlja se i u srpnju i kolovozu. Mislim da će 2019. godina za hotelijere biti jako dobra poslovna godina u prihodovnom smislu, a oni s 4 i 5 zvjezdica su radili za prvih šest mjeseci bolje nego lani.

Specifičnost ove špice sezone je da je asimetrična, pomaknula se za 15 dana vremenski, poslovno i prometno zbog puno razloga, ali to neće bitnije utjecati na poslovanje hotelskih kuća. Pokazuje se trend da hoteli s 4 i 5 zvjezdica posluju fantastično, a oni koji su lošiji i nije u njih investirano, rade na tržištu koje traži niže cijene, pa su im i financijski rezultati poslovanja bitno lošiji. Jer, ne može se lošom kvalitetom dobiti gosta bolje platežne moći – kaže Slobodnoj Dalmaciji prof. dr. Zdenko Cerović s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je jedan od autora studije Benchmarking (analize poslovanja) hrvatskog hotelijerstva do početka srpnja ove godine.

Velika ulaganja na jugu

Zajedno s njim, poslovanje hotelijera u prvom dijelu ove godine su analizirali i dr. Sandra Janković i Sonja Hvaliček.

U tom materijalu analizirano je poslovanje 114 hrvatskih hotela iz svih obalnih regija i kontinentalnog dijela zemlje, s ukupno 23.500 soba, što je više od 40 posto ukupnog hotelskog kapaciteta u Hrvatskoj, obrađeni su podaci o popunjenosti, cijenama, prihodima i zaradi za 25 hotela u Istri, 26 na Kvarneru, 46 u četiri dalmatinske županije i 17 kontinentalnih hotela.

Ključni pokazatelji upravljanja prihodima po regijama kažu da po iskorištenosti hotelskih kapaciteta u samom lipnju, kao i u prvih šest mjeseci ove godine, najbolje stoje hoteli u Dalmaciji.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr 

Utorak, 20.08.2019.