Slovenski industrijski radnici više nego dvostruko produktivniji od hrvatskih

Slovenski industrijski radnici više nego dvostruko produktivniji od hrvatskih

Udio je stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih u prerađivačkoj industriji u Sloveniji 11%, u odnosu na 7,7% u Hrvatskoj. Razlike su najveće u visokotehnološkim i intelektualnim uslužnim djelatnostima.

Dobro je poznato kako je Slovenija gospodarski razvijenija od Hrvatske. To se očituje u velikoj razlici između plaća slovenskih i hrvatskih radnika.

Prema Eurostatovim podacima za 2019. godinu, prosječni nominalni bruto trošak rada po satu u Sloveniji iznosio je 19 eura, dok su poslodavci u Hrvatskoj sat rada plaćali 11 eura. Drugim riječima, bruto plaće u Sloveniji bile su 73 posto veće nego u Hrvatskoj.

Posebnu pozornost zaslužuju plaće u prerađivačkoj industriji jer preko utjecaja na potražnju za uslugama u velikoj mjeri određuju plaće u drugim djelatnostima. Prosječna bruto satnica industrijskih radnika u Sloveniji iznosila je 18,8 eura, a u Hrvatskoj 10 eura. Slovenski su industrijski radnici, dakle, ostvarivali plaće 88 posto veće od plaća hrvatskih radnika u istoj skupini djelatnosti.

Kada je riječ o građevinarstvu, razlika u plaćama nešto je manja. Rad građevinskih radnika u Sloveniji stajao je u prosjeku 15,3 eura po satu, dok je prosječna satnica građevinskih radnika u Hrvatskoj iznosila 9,9 eura.

Kada je riječ o privatnom uslužnom sektoru, od trgovine preko ugostiteljstva do bankarstva i pomoćnih djelatnosti, prosječna bruto plaća po satu rada iznosila je 19,6 eura u Sloveniji te 11,6 eura u Hrvatskoj. Razlika je 69 posto.

Ako se izdvojeno promatraju djelatnosti informacija i komunikacija, plaće slovenskih radnika veće su za 70 posto. Nadalje, u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima slovenski radnici dobivaju 64 posto veće plaće. Nasuprot tome, razlika u djelatnostima pružanja smještaja te posluživanja hrane i pića iznosila je samo 48 posto.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Petak, 18.09.2020. / Darko Oračić, poslovni.hr