POZITIVNA STRANA ZAPOŠLJAVANJA

Slatki posao svaki dan

Foto: Kate Bošković (Privatni album)

Slatki posao svaki dan

Kate je naizgled obična cura, no ipak se izdvaja po nečemu posebnom, po izrazitoj hrabrosti da pokrene vlastiti portal o slasticama. Portal slatkih priča, 'Slatkopediju', pokrenula je početkom lipnja 2017. s ciljem okupljanja svih ljubitelja slastica – profesionalnih slastičara, ali i zanesenih amatera, početnika, kao i onih s više desetljeća iskustva u pripremi slastica.

Tko je zapravo Kate?

Idejna začetnica ovog portala i njegova urednica, Kate Bošković, 27-godišnja je diplomirana novinarka iz Splita, koja je na ideju došla prije godinu dana, shvativši da ne postoji nijedan portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo. Sve do Slatkopedije. „Uvidjela sam da na našem tržištu postoji ta jedna „rupa“, a da istovremeno postoji i veliki interes za slatke teme, pa sam odlučila to iskoristiti i pokrenuti jedini hrvatski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem na stručan, profesionalan, novinarski način pratimo sve važne vijesti i događanja iz slatkog svijeta“, rekla je Kate.

Ideja prije svega

„Uh, cijeli taj period pokretanja posla je bio jako zanimljiv. Mislim da je moja najveća sreća i prednost bila u tomu što uopće nisam znala što me očekuje. Ja sam vjerovala da ću samo pisati i ispravljati tekstove, ali sam se susrela i s papirologijom, dizajniranjem, programiranjem, brendiranjem, marketingom, PR-om… Puno izazova je bilo stavljeno pred mene i puno toga sam učila „u hodu“, izjavila je Kate o svojim nepredvidivim i uzbudljivim počecima. Bilo je turbulentno jer je morala uskladiti  dva posla, radeći paralelno na stručnom osposobljavanju u jednoj splitskoj izdavačkoj kući te na Slatkopediji, do kasno u noć. Sve dok joj Slatkopedija nije postala primarni i jedini posao od 00-24 h. Ali, priznaje da je uživala u svakom 'prekovremenom' i prvim koracima slatkog portala.  

Do zaokreta u karijeri nije došlo planirano, to je nešto što se dogodilo sasvim spontano. Naime, ideja o Slatkopediji Kati se pojavila sasvim iznenadno jedne siječanjske večeri, u vrijeme kada je tek bila na početku stručnog osposobljavanja. Ljubav  prema slasticama i želja da se slatke teme prate na kvalitetan, novinarski način dale su joj poticaj da ustraje u svojoj ideji. Reakcije okoline uglavnom su bile pozitivne, no, naravno, bilo je i onih obeshrabrujućih, onih koji su smatrali da je bolje da se ide ustaljenim putem i da je siguran posao prava stvar. No, Kate se odlučila izložiti riziku pokretanja vlastitog posla. U početku je ideju ljubomorno čuvala samo za sebe,  pa je počela malo po malo dijeliti pokoju misao i s najbližima. Podršku je dobila upravo od njih, a oni su joj ujedno i pomogli prilikom realizacije i postavljanja cijelog projekta. Zauzvrat, Kate ih sve često uveseljava tortom caprese, vanilin kiflicama, princes krafnamakroštulama, fritulama i s još puno, puno slastica.

Slatko

Foto: Kate Bošković (Privatni album)

Skupilo se u ovih devet mjeseci postojanja već priličan broj zanimljivih suradnja i projekata. Na samom početku postojanja Slatkopedije, u lipnju 2017., ostvarena je suradnju sa zagrebačkim festivalom Slatki gušti. Zatim je u kolovozu tim Slatkopedije bio medijski pokrovitelji Kriških oblizeka, 20. Festivala slastica održanog u Križu. U listopadu su bili web pokrovitelji Interslasta, međunarodnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Krajem veljače i početkom ožujka ove godine Slatkopedija se može pohvaliti i medijskim pokroviteljstvom na 23. Međunarodnom sajmu Gast u Splitu.

„Osim toga, ostvarili smo brojne suradnje s istaknutim slastičarima. Na našem je portalu na samom početku našeg postojanja gostovala Tea Mamut, a nedavno smo ugostili i Dragicu Lukin, jednu od najvećih autoriteta u hrvatskom slastičarskom svijetu. Pratili smo uspjehe hrvatskih slastičara i sladoledara na domaćim i stranim natjecanjima, pričali sa svjetskim prvacima i sudionicima svjetskih natjecanja iz stranih zemalja. Detaljno smo popratili uvrštavanje pazinskog cukerančića na listu nematerijalnih kulturnih dobara RH, donijeli priču o novoj torti s Korčule – blatskoj torti koju je napravila Kristina Sardelić.“

Slatkopedija za 5 godina

„Vjerujem da ću za pet godina i dalje biti na Slatkopediji. U ovih godinu dana koliko  intenzivno radim na njoj, nikada mi nije pala motivacija. Slatkopedija je zapravo jedina ili jedna od rijetkih životnih odluka za koju nikad nisam pomislila „što mi je to trebalo“ i jako sam sretna što sam sebi stvorila posao iz snova. Nadam se da me motivacija neće napustiti ni nakon pet, deset, 20 godina“, rekla je Kate s puno entuzijazma.

Kako živjeti od vlastita posla?

Pokretanje vlastitog posla sa sobom nosi iznimno pozitivne osjećaje i svi oni koji imaju dobru ideju i vjeruju da bi ona jednog dana (dakle ne sutra, nego jednog dana) mogla uroditi i financijskom koristi, svakako bi trebali pokušati, jer se onaj osjećaj kad stvoriš nešto svoje i kad drugi prepoznaju kvalitetu tvoga rada ne može riječima opisati!

„Mislim da je svakomu nezahvalno davati takve prognoze, pa tako i meni. Rad na Slatkopediji ne gledam toliko u obliku materijalne koristi, već mi je puno važnije da radimo kvalitetno, da smo se predstavili čitateljima i stručnjacima kao ozbiljan medij, da nudimo kvalitetan sadržaj. Naravno, zarada je važan segment jer ne možemo živjeti samo od ljubavi prema poslu koji radimo. Vjerujem da ću za nekoliko mjeseci, negdje oko Slatkopedijinog prvog rođendana, moći podvući crtu i vidjeti je li se ovaj ideja isplatila ili ne. U ovom trenutku u redakciji smo nas dvije, a nadam se da će se rastom poslovanja i povećanjem prihoda stvoriti mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta“, zaključila je Kate.

Uz malo hrabrosti i fortune i vama se može osmijehnuti sreća i 'onaj' osjećaj zadovoljstva kada pokrenete nešto 'svoje'. Stoga, neka vaša ideja ne bude duboko zakopana u ladicama, nego se odvažite i krenite poduzetničkim vodama!  

Utorak, 13.03.2018.