Sezonski radnici ostali nezaštićeni i lišeni bilo kakvih prihoda

Sezonski radnici ostali nezaštićeni i lišeni bilo kakvih prihoda

Unatoč nastojanjima Vlade da pomogne onima koje je ekonomski, pa i egzistencijalno ugrozila epidemija koronavirusa, neke su kategorije građane ostale nezaštićene i lišene bilo kakvih prihoda.

Jedni od njih su sezonski radnici u turizmu, koji bi po završetku sezone odlazili na Zavod za zapošljavanje, gdje su naredna tri mjeseca dobivali naknadu. To bi im to pravo negdje početkom godine isteklo, a do početka naredne sezone preživljavali su na ušteđevini od prethodnog ljeta.

Dok je sve bilo normalno, u ovo doba oni su se već lagano počinjali vraćati na svoje poslove po obali. Sada toga više nema – razdoblje primanja naknade je davno isteklo, a ušteđevina im se istopila.

“Obično bi u travnju sve lagano kretalo i tada počinje smanjivati broj nezaposlenih na burzi. Sad je sve obrnuto i taj broj se povećava. Nemam više ni kune prihoda, a turističke sezone očito neće biti i malo tko će naći neki posao. Lijepo je što država skrbi o onima koji imaju stalni posao, ali što je s nama? Nitko nas se nije sjetio, iako nemamo više niti za kruh, a ovakvih poput mene je puna Hrvatska”, kaže sugovornik Poslovnog dnevnika, koji je zamolio za anonimnost.

“Nama ne pomažu moratoriji niti vladine olakšice, jer nismo stalno zaposleni. Mi ne možemo dizati kredite jer nemamo uvjete, zbog korone ne smijemo niti otići u inozemstvo. Vlada bi se trebala sjetiti nas koji smo zaboravljeni u cijeloj toj priči. Bilo bi lijepo kad bi dobili neki minimalac, barem na tri mjeseca, možda nam se dotad ipak otvore neke mogućnosti”, priželjkuje sugovornik.

Na pitanje može li se toj kategoriji građana produljiti pravo na novčanu naknadu, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) odgovoreno je da takvo što nije moguće, jer se sada radi na očuvanju radnih mjesta stalno zaposlenih.

Poslovni dnevnik poslao je upit i u Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, iz kojeg odgovaraju da je “za korisnike mjere aktivne politike zapošljavanja Stalni sezonac, zbog situacije s koronavirusom, omogućeno produženje trajanja mjere. Dakle sukladno Zakonu o dopuni Zakona o tržištu rada, nakon isteka prvih šest mjeseci za osobe koje su koristile mjeru, a za vrijeme trajanja posebnih okolnosti uzrokovanih koronavirusom (COVID – 19) isplaćuje se 50 posto neto iznosa minimalne plaće u iznosu od 1625 kuna, dok se poslodavcu se odobrava financiranje troška produženog mirovinskog osiguranja.

Također, 6. travnja 2020. odlukom Upravnog vijeća HZZ-a izmijenjeni su kriteriji za provedbu mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta. Navedenu potporu sada mogu koristiti i poslodavci koji su tijekom mjeseca ožujka (od 1. 3. do 1. 4. 2020.) otpustili radnike, ali isključivo za radnike kojima je zadnji radni odnos završio kod istog poslodavca uz uvjet da ih je poslodavac ponovno prijavio u radni odnos.

Dakle, osobe koje su ostale bez posla tijekom ožujka, poslodavac može vratiti u radni odnos i za njih će mu biti odobrena potpora u iznosu do 4000 kuna.

Naravno, ukoliko razvoj situacije bude zahtijevao donošenje i nekih drugih mjera, kao i do sada, vodit ćemo se ciljem da u skladu s mogućnostima u najvećoj mogućoj mjeri zaštitimo radna mjesta i osiguramo primjerenu materijalnu zaštitu svih nezaposlenih osoba, pa tako i sezonskih radnika”, odgovoreno je u Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr.

Pogledajte i trenutno aktivne oglase za kategoriju Turizam i ugostiteljstvo.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 14.04.2020. / www.poslovni.hr