Razmatra se tužba protiv države koja nam je ‘izbila’ oko 100 milijuna eura u turizmu

Razmatra se tužba protiv države koja nam je ‘izbila’ oko 100 milijuna eura u turizmu

Domaći turizam će zbog odluke nizozemske vlade izgubiti na desetke milijuna eura prihoda, a smatraju odluku diskriminatornom i netransparentnom

Hrvatski turistički sektor razmatra opcije pravne zaštite protiv odluke vlade Nizozemske o stavljanju Hrvatske na popis rizičnih zemalja, jer ju drži diskriminatornom i netransparentnom. Neslužbeno to doznaje Poslovni dnevnik iz sektora koji će zbog te odluke izgubiti na desetke milijuna eura prihoda od nizozemskih gostiju.

Pritom, hrvatski europarlamentarci razočarani su slabim angažmanom hrvatske Vlade kako bi se stvar rasvijetlila, te upozoravaju da je situacija sad već jako ozbiljna, jer je kraj turističke sezone sve bliži.

Kako je poznato, nizozemska Vlada od 21. srpnja Hrvatsku je, uz obrazloženje da nam raste broj novozaraženih koronavirusom, stavila na listu rizičnih zemalja. Hrvatska je do tada na karti bila na popisu zemalja u koje je moguće putovati bez restrikcija, samo uz pojačan oprez. Kako se turistički promet u Hrvatskoj već pomalo zahuktao, u Hrvatskoj je u tom trenutku bilo oko 25.000 nizozemskih gostiju uz više nego pristojan broj rezervacija za ostatak ljeta.

Nakon odnošenja odluke otprilike polovica gostiju je odmah preknula godišnji i vratila se kući, i krenula je lavina otkaza rezervacija. U samo jednom popodnevu samo jedna turistička kompanija iz Istre izgubila je oko 200 tisuća eura. Kako doznajemo u Hrvatskoj turističkoj zajednici, trenutno se u Hrvatskoj odmara oko 8000 Nizozemaca, što je simboličan broj.

Istodobno međutim, na “žutoj”, nerizičnoj listi koju sada čini ukupno 31 zemlja svijeta i EU, u kontinuitetu su zemlje sa značajno lošijom statistikom kad je u pitanju broj novozaraženih i aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, kao što su Španjolska, Veliku Britanija, Belgija.

Za primjer, Španjolska je 6. kolovoza na 100 tisuća stanovnika imala 275 aktivnih slučajeva zaraze Covid-19, uz 1683 nova slučaja. UK je imala 950 novih slučajeva, a Hrvatska je na isti dan imala 28 novih slučajeva te nešto manje od 14 aktivnih na 100 tisuća stanovnika, i to ako se ne računa 600-tinjak tisuća turista koliko je boravilo u Hrvatskoj na taj dan.

Upravo to je najveći problem, omogućeno je putovanje u zemlje koje imaju značajno lošije brojke od Hrvatske, a veći broj novozaraženih ima i sama Nizozemska.

To je u suprotnosti sa smjernicama koje je EK izdala prilikom otvaranja granica unutar EU, kad je jasno rečeno da se omoguće putovanja u zemlje sa sličnom epidemiološkom situacijom.

Hrvatska udruga turizma (HUT) već danima na različite adrese nizozemske Vlade i veleposlanstva u Hrvatskoj šalje bilten s podacima o broju novozaraženih i situaciji u Hrvatskoj.

“Ako nam je lani nizozemsko tržište ostvarilo oko tri mil. noćenja, kad bi se ove godine ta brojka i prepolovila, čak uz nešto manju dnevnu potrošnju, hrvatski turizam bi od nizozemskih gostiju ostvario najmanje oko 90 mil. eura. To je velik novac, koji nam sad izmiče”, kaže Veljko Ostojić, direktor HUT.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 10.08.2020. / www.poslovni.hr