Radnici traže svojih 625.000 kuna, njihovim novcem upravljala samo jedna osoba

Radnici traže svojih 625.000 kuna, njihovim novcem upravljala samo jedna osoba

Stotinjak radnika od svojih je plaća 23 godine odvajalo za crne dane, mirovinu ili neku ''ne daj Bože'' situaciju, koliko je tko mogao

Kasa uzajamne pomoći osmišljena je baš za takve trenutke. Kada nekome zaškripi, iz kase je mogao dobiti dvostruko od onoga koliko je uplatio i onda bi mu se to skidalo u mjesečnim iznosima s plaće, ali radnicima Hrvatskih šuma u Senju iz njihove je blagajne nestalo više od 600.000 kuna. I sada, navodno, nitko nema pojma gdje je iščeznuo taj novac.

Državna je to tvrtka, pa šušur i govorkanja o krađi nisu potrebni, kažu im. No nestalo je 625.000 kuna novca radnika. ''Meni je netko ukrao 28.000 kuna. Ja se imam pravo boriti za svoj novac'', kaže radnica Hrvatskih šuma Jelena Butković za Provjereno Dnevnik.hr-a.

Nije Jelena jedina koja se bori, svatko je u toj kasi imao različitu cifru.

Stotinjak radnika sudjelovalo je u kasi uzajamne pomoći sindikata senjske podružnice hrvatskih šuma. I svi oni, od onih koji su imali po 1000 pa do gotovo 40.000 kuna, žele da se krivac nađe.

''Ja imam malu svotu tog novca. Dobro bi mi došao. Samo me zanima gdje je otišao i tko ga je ukrao. Može li me ta osoba danas pogledati u oči?'' pita se zaposlenik Božidar Bidonić.

Slijepi na svoje zdrave oči, kažu, jer jedna je osoba radila s njihovim novcem – blagajnica.

''A zašto vi mene zovete po tom pitanju?'' pitala je na poziv ekipe Provjereno. ''Ovako, ja vam samo kažem da vi po tom pitanju mene nemate što zvati'', poručila je.

Kasa uzajamne pomoći osnovana je 1996. godine. Mogli su sudjelovati samo članovi sindikata. S plaće bi im se svaki mjesec skidalo i odlazilo u kasu koliko su oni sami odredili. Primjerice 50, 100 ili 200 kuna. Mnogi su si time izvanredne životne troškove podmirivali. Zajedničkim snagama podupirali su jedni druge, a neki su štedjeli za budućnost. To je bila svojevrsna sigurnost, ali čini se iz ovog slučaja, tek prividna.

Na kraju bi svake godine dobivali, uz platne liste, iznos koji su imali u kasi, nitko nije ništa sumnjao sve do prošle godine.

''Znam nekoliko slučajeva kad je ljudima trebao novac, htjeli su dignuti, a novca jednostavno nije bilo'', kaže šumarski tehničar Anđelko Ježić iz šumarije u Novom Vinodolskom.

Blagajnica bi, govore, ili isplatila iznos manji od traženog ili jednostavno odugovlačila kada bi tražili od nje ono na što imaju pravo.

''Nas sedam se skupilo po različitim radnim jedinicama i zamolili smo gospođu možemo li doći k njoj tu u kancelariju da nam objasni o čemu se radi. Ona je samo slijegala ramenima i rekla da ništa ne zna'', priča Biondić.

Tada su shvatili da novca nema. Sindikalni povjerenik išao je u banku jer su radnici bili izvan sebe, no ono što je uslijedilo ih je tek lansiralo iz cipela.

''Čak sam je ja pitao: 'Dobro, ima li novca u banci?' Ona je meni rekla da ima. Kad smo došli u banku, ostali smo iznenađeni. Bilo je nekih tisuću kuna na računu'', kaže Romeo Butković, predsjednik Glavnog odbora senjske podružnice sindikata Uprave šuma.

Potom su organizirali sastanak. ''Mi smo je pitali je li netko nije vratio kasu. Ne, nije nitko. Novca nema. Na svako pitanje ona je samo govorila neka institucije rade svoj posao'', govori radnica Marija Butorac.

U tom trenutku još nisu ni znali točno o kojem se iznosu radi, samo su znali da novca nema. Tada se uključio i glavni sindikat iz Zagreba i napravio nadzor. ''Oni su ju ispitivali gdje je novac i onda su joj dali zadatak da izračuna i da se vidi o kojoj sumi se radi točno'', rekao je Romeo Butković.

I tako je sama blagajnica izračunala kako se radi o cifri od 625.000 kuna koje su isparile! ''Blagajnica uglavnom samo šuti, sliježe ramenima, ona ne zna gdje je novac, kako se to moglo dogoditi'', kazao je glavni sindikalni povjerenik Željko Kalauz.

''Nije nam preostalo ništa drugo nego da se obratimo odvjetniku i da se podigne kaznena prijava. S obzirom na to da mi još uvijek ne znamo tko je uzeo taj novac, prijava je podignuta prema nepoznatoj osobi'', kaže Kalauz.

Prijava je podnesena prije godinu dana i priča se čini jasna kao vedar dan. Ali optužnice još nema.

Članak i prilog u cijelosti pogledajte na dnevnik.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.11.2020. / dnevnik.hr