Priprema se platforma na koju će se moći prijaviti svi koji se žele cijepiti

Priprema se platforma na koju će se moći prijaviti svi koji se žele cijepiti

Počinje distribucija više od 25 tisuća cjepiva Moderne i AstraZenece. Prvo će se cijepiti stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Jesu li sva cjepiva jednako učinkovita, koja su najsigurnija za starije osobe, kada će se moći cijepiti opća populacija i hoće li moći odabrati željeno cjepivo onako kako se najavljivalo, neka su od pitanja o kojima se govorilo u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel rekla je kako svi bolesnici koji imaju neku kroničnu bolest imaju pravo biti cijepljeni, ali da su prve na redu ipak starije osobe.

Predsjednik Nadzornog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Leonard Bressan rekao je da nemaju konkretne informacije o tome kako se to planira izvesti - termini, redoslijed...

'Znamo ono što se dogovara na lokalnim razinama, na kojima se pokušava sve to organizirati, ali je dosta neujednačeno, ovisno od županije do županije. Sve informacije koje imamo su po poluprivatnim kontaktima. Nemamo nikakve kriterije crno na bijelo. Znamo samo ono što preko medija izjavi netko od državnih ili zdravstvenih dužnosnika', kazao je Bressan.

Pem Novosel rekla je kako se ne bi složila da ima puno nepoznanica.

'Prvo cjepivo stiglo je u Hrvatsku 27. prosinca i već se tada moglo početi s organizacijom cijepljenja. Stvar je dobre volje. Ako se liječnici žele uključiti, trebaju se javiti na razini doma zdravlja, prijaviti se da su spremni cijepiti. Nema puno filozofije. Tko će se prvi ili drugi, malo je važno. Bitno je da se cijepi što više ljudi', rekla je Pem Novosel.

Dodala je kako je u procesu finalizacije platforma na kojoj će se moći prijaviti svi koji se žele cijepiti. Morat će dati osobne podatke i na osnovi te prijave dobit će obavijest mailom ili SMS poruku o terminu cijepljenja. To je za opću populaciju, za one koji se ne prijave liječnicima obiteljske medicine.

Na pitanje hoće li se moći izabrati željeno cjepivo, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin rekao je da se treba cijepiti bilo kojim cjepivom koje je na raspolaganju jer bi prioritet trebao biti prekinuti širenje epidemije, ali ako postoji mogućnost da se bira cjepivo, treba to omogućiti.

'Po mom mišljenju, tvrdnja da bi AstraZenecino cjepivo trebalo biti slabije učinkovito kod starijih osoba nije previše znanstveno utemeljena. Studija koju je provodila AstraZeneca provodila se u drugačijim uvjetima, kada se epidemija nije rasplamsala i na zdravim ljudima, i istina je da nisu imali dovoljan broj ljudi starijih od 65 godina da bi mogli tvrditi da je cjepivo djelotvorno...

Ovu i slične vijesti pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 08.02.2021. / tportal.hr