Povećana stopa nezaposlenosti u EU, u Hrvatskoj skoro 150 tisuća nezaposlenih

Povećana stopa nezaposlenosti u EU, u Hrvatskoj skoro 150 tisuća nezaposlenih

Ukupno je u EU u travnju bez posla bilo 14,1 milijun građana, od čega njih 12 milijuna u eurozoni

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u travnju je blago povećana u odnosu na mjesec ranije, a u Hrvatskoj je zabilježila izrazitiji rast, pokazuje objavljeno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), iznosila je u travnju 6,6 posto, što je za 0,2 postotna boda više u usporedbi s revidiranim podatkom za ožujak. Jednak rast ostvaren je u eurozoni, gdje je dosegnula 7,3 posto.

U prošlogodišnjem travnju stopa je iznosila 6,8 posto u EU, te 7,6 posto u eurozoni.

Ukupno je u Uniji u travnju bez posla bilo 14,1 milijun građana, od čega njih 12 milijuna u eurozoni, navodi se u izvješću. Time je broj nezaposlenih u EU porastao za 397 tisuća u odnosu na ožujak, a u eurozoni za 211 tisuća.

Eurostat podsjeća da su u travnju drugi mjesec na snazi bile mjere karantene koje su brojne zemlje EU-a počele uvoditi u ožujku.

U Hrvatskoj je prema Euroststovim podacima sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 8,1 posto, što je za 1,3 postotna boda više u odnosu na ožujak. U travnju 2019. stopa nezaposlenosti iznosila je 6,8 posto, pokazuje izvješće.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju prema podacima Eurostata bilo 149 tisuća građana, što je za 27 tisuća više nego u ožujku.

Podaci za Grčku, Estoniju i Mađarsku nisu bili dostupni.

Među zemljama EU-a, čijim je podacima raspolagao Eurostat, najnižu je stopu nezaposlenosti u travnju imala Češka, od 2,1 posto. Slijede Poljska s 2,9 posto, Nizozemska s 3,4 posto i Njemačka s 3,5 posto.

Najvišu je stopu nezaposlenosti prema raspoloživim podacima Eurostata u travnju imala Španjolska, od 14,8 posto. Slijede Latvija i Cipar, s devet i 8,9 posto.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 04.06.2020. / www.vecernji.hr