Poslodavci ne žele slovenski model, a sindikati bi pet radnih nedjelja

Poslodavci ne žele slovenski model, a sindikati bi pet radnih nedjelja

Odluka Slovenaca da ukinu rad trgovina nedjeljom trebala bi biti dodatni poticaj da i Hrvatska konačno riješi to pitanje.

'Radnici nas svakodnevno pitaju što je s neradnom nedjeljom, dokle se s time došlo, što će biti... A ne znamo ni mi, osim da ćemo i dalje ustrajati na kompromisu od pet radnih nedjelja u godini' - kaže Zlatica Štulić, čelnica Sindikata trgovine Hrvatske, a prenosi Večernji list.

Na prijedlog bivšeg ministra gospodarstva Darka Horvata o 14 radnih nedjelja u godini očito je stavljen "ad acta", pa njegov nasljednik Tomislav Ćorić 'kroji' svoj. 

Ni sindikati, ni trgovci nisu vidjeli ni Horvatov nacrt prijedloga, kamoli novi. No i dalje se razmišlja da jedan dio nedjelja bude radni, a veći dio neradni, rekao je ovih dana ministar rada Josip Aladrović.   

'Vjerujem da se ostalo na modelu da poslodavac sam izabere nedjelje koje će raditi, dok su se Slovenci odlučili na iznimke do 200 kvadrata na benzinskim crpkama, kolodvorima... te obrtničke trgovine koje mogu raditi nedjeljom pod uvjetom da u  njima radi sam vlasnik, eventualno uz pomoć studenata i umirovljenika. U svakom slučaju, radnika koji će raditi nedjeljom treba platiti više. No čak i ako je satnica 50% viša, na bruto 4200 kuna to je svega 12 kuna više po satu ili 50-60 kuna za pet sati nedjeljnog rada, a našim je poslodavcima uvijek previše' - objašnjava Štulić.

Kako bilo, trgovci pri HUP-u i dalje nemaju jedinstven stav o (ne)radnoj nedjelji, neki su za potpunu zabranu, neki za određeni broj radnih, a neki za sve radne. Slovenski model neprihvatljiv im je jer ima previše iznimaka.

'Slovenskom zakonu protivi se i Ministarstvo gospodarstva i slovenska gospodarska komora, a iz kontakata sa slovenskim trgovcima imam informaciju da se sprema i ustavna tužba. S druge strane u turističkim se zonama Austrije i za vrijeme korone otvaraju trgovine nedjeljom, što je iznimno važno jer se u Austriji nedjeljom nije radilo 150 godina. To govori da se u Austriji stječu nova prava, a ne ograničavaju kao u Hrvatskoj što treba uvažiti i u svjetlu odluka Ustavnog suda. Na kraju i Mađarska je uvela zabranu rada nedjeljom koja je nakon samo pola godine ukinuta zbog dokazanih loših gospodarskih efekata'  - kazao je Čupić.


Izvor: Večernji list

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 06.10.2020.