Poslodavci iz noćne more: Tvrtka zakinula radnike za 3,5 milijuna kuna plaća

Poslodavci iz noćne more: Tvrtka zakinula radnike za 3,5 milijuna kuna plaća

Policija je provela istraživanje nad dvojicom Hrvata zbog sumnje da nisu isplatili plaće radnicima u iznosu od preko 3,5 milijuna kuna

Više od 100 radnika plaću nije dobilo od početka 2017. pa sve do listopada 2018. godine.

Da bi stvar bila još gora, 50-godišnji vlasnik prebacivao je taj novac na svoju drugu tvrtku te podizao novac u gotovini i zadržao ga za sebe.

Osim toga, vlasnik je krivotvorio i stvaran broj zaposlenika. Od listopada 2018. pa do veljače 2019. novi direktor društva, 30-godišnjak, nije dostavio obračune plaća niti je dao dokumentaciju o neisplaćenim plaćama. Protiv obojice je podnesena kaznena prijava.

“Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u suradnji sa nadležnim općinskim državnim odvjetništvom proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana u dobi od 50 i 30 godina zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv gospodarstva: neisplata plaće i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem 50-godišnjaka se sumnjiči, da kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva, u razdoblju od početka 2017. godine do listopada 2018. godine nije isplatio plaće radnicima, ukupno 111-orici radnika navedenog društva, u ukupnom iznosu od preko 3.500.000,00 kuna, dok je istovremeno novčana sredstva tog društva neosnovano prebacivao na svoje drugo povezano društvo da bi potom ista podizao u gotovini i zadržavao za sebe.

Također ga se sumnjiči da je tijekom 2018.godine u obračunskim podacima koje je to društvo dostavljalo nadležnim državnim tijelima krivotvorio podatke o stvarnom broju zaposlenika društva pa je tako za ukupno 78 zaposlenika društva prikazao da se radi o članovima društva kod kojih ne postoji obveza isplate plaće, a sve kako bi se onemogućila prisilna naplata potraživanja tih djelatnika po osnovi neisplaćene plaće.

Nadalje, 30-godišnjaka se sumnjiči da nakon što je preuzeo dužnost direktora društva, u vremenu od listopada 2018. godine do veljače 2019. godine za 70 zaposlenika društva nadležnim tijelima nije dostavio obračune plaća, niti je tim istim zaposlenicima dao potrebitu dokumentaciju o neisplaćenim plaćama što bi istima služilo kao ovršna isprava svojih potraživanja po osnovi neisplaćenih plaća u ukupnom iznosu od 750.000,00 kuna.

Protiv obojice je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela neisplate plaće, a protiv 50-godišnjaka i zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave”, izvijestila je PU šibensko-kninska.

Članak je prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 19.08.2020. / www.poslovni.hr