Poduzetnici odlučno poručuju: ‘Zahtijevamo da se od 1. veljače otvore kafići, restorani i teretane!’

Poduzetnici odlučno poručuju: ‘Zahtijevamo da se od 1. veljače otvore kafići, restorani i teretane!’

Postojeće stroge mjere u borbi protiv koronavirusa produžene su do 31. siječnja. Među mjerama nalazi se i ona o zabrani rada ugostiteljskih objekata. 

Pretpostavlja se kako bi takvo stanje moglo biti sve do početka ožujka, a možda čak i travnja, prvenstveno kako bi u što boljem epidemiološkom stanju dočekali turističku sezonu u koju se mnogi uzdaju.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, zahtijeva da se s otvaranjem krene već od 1. veljače, zato što o tome mnogim poduzetnicima ovisi opstanak.

'Ono što predlažemo, to jest zahtijevamo od Vlade, odnosno Stožera, ako se nastavi s ovakvim pozitivnim trendovima, dakle, sa smanjivanjem broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, jest da se od prvog dana veljače krene s postepenim otvaranjem ugostiteljskih objekata, teretana, fitness centara i sportskih događanja za djecu i ostale. Naravno, poštujući sve propisane epidemiološke mjere o održavanju razmaka i potrebnoj dezinfekciji', naveo je Hrvoje Bujas za Slobodnu Dalmaciju

Kaže kako njihova udruga broji 15 tisuća članova, od čega je 35 posto onih čiji je posao u ugostiteljskoj branši, pa trenutno slabo i nikako posluju.

'Jasno nam je kako su dva iduća tjedna opet ključna. No, kako je krenulo cijepljenje, a i velik broj građana već je prebolio koronu, poduzetnici mole vladajuće da im pruže priliku za poslovanje. Jasno nam je i kako s otvaranjem na poslovnom planu neće sve proći bajno, dapače. Treba proći neko vrijeme da se posao pokrene, a to je posebno važno kada je priprema sezone u pitanju. Treba vremena da se biznis zakotrlja, zato nam je poslovanje u veljači jako važno', ističe Bujas.

'Otkaza je već bilo, a i bit će ih zasigurno još, trenutno imamo 160 tisuća nezaposlenih, nadamo se kako brojka neće prijeći 200 tisuća. No, čini nam se kako ništa nije isključeno. Situacija je zaista teška, s pomoći se kasni, tek je jedna četvrtina dobila potpore za jedanaesti mjesec, svega nekoliko naših članova za prosinac', dodaje Bujas.

'Također, držimo da je sada vrijeme za smanjeni PDV od 13 posto svima u turističkom sektoru, što bi, recimo, trebalo uključivati i putničke agencije koje bilježe pad prometa od čak 80 posto, mnogi su zatvoreni, a oni koji pokušavaju opstati dišu na aparatima. Poduzetnici su, dakle, iscrpili sve svoje zalihe, a pomoć dolazi na kapaljku' - upozorava predsjednik udruge.


Izvor: Slobodna Dalmacija

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 12.01.2021.