PODACI KOJI BI VAS MOGLI IZNENADITI: Tko su baš najveći poslodavci u državi?

PODACI KOJI BI VAS MOGLI IZNENADITI: Tko su baš najveći poslodavci u državi?

Na listi najvećih hrvatskih poslodavaca prve pozicije uglavnom drže javna poduzeća, no kada je o privatnim tvrtkama riječ, tada razumljivo najveći broj zaposlenika pripada onima čija je osnovna djelatnost trgovina.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na samom početku ove godine govore da se u evidenciju nezaposlenih prijavilo se više od 16 tisuća ljudi, od čega je njih preko 14 tisuća imalo ranije radno iskustvo, piše portal Dnevno.hr. Kada su otkazi u pitanju na udaru je ponajviše prerađivačka industrija, ali i trgovina te dakako ugostiteljstvo koje se u korona krizi našlo na udaru.

Kada je riječ o najvećim poslodavcima u zemlji prvu poziciju drži Ina koja je prema podacima sa Zagrebačke burze prošlu godinu kraju privela sa 3411 zaposlenika, u 2019. godini Ina je zapošljavala 3677 ljudi, dok je 2018 godine u Ini radilo preko 4100 ljudi. Pritom valja imati na umu da se ove brojke odnose samo na zaposlene u društvu Ina d.d.,, dok je u cijeloj grupi još u 2019.godini radilo 10.575 ljudi.

Konzum plusu koji je danas dio Fortenova grupe prije dvije godine radilo je 10.284 zaposlenika, a i danas drže ulogu tržišnog lidera s udjelom većim od 70 posto. Premda na nekim lokacijama dolazi do racionalizacije poslovanja broj zaposlenih nije se značajnije mijenjao. Lani je pak u društvu Podravka radilo 3167 zaposlenika, a cijela grupa Podravka zadnjeg dana 2019. godine imala je 6652 zaposlenika, dok je godinu prije zapošljavala 6517 ljudi.

Zadnjeg dana 2019. godine Hrvatski telekom zapošljavao je 5571 osobu, te brojke zadržali su i lani te time spadaju u jednoga od najvećih poslodavaca u zemlji. Idući na listi je Spar koji na svojim internetskim stranicama tvrdi kako posluje u 36 gradova u našoj zemlji, u Hrvatskoj imaju 118 trgovina u kojima radi preko 4600 zaposlenika. U Tommyju koji je idući na listi radi više od 3800 zaposlenika, a grupa Valmar Riviera prošlu je za turizam kriznu godinu okončala sa 2620 zaposlenih, no taj broj u sezoni varira.

Plodinama je pak zaposleno oko 3300 ljudi, dok u Tisak plusu radi negdje oko 3200, podjednako kao i u DIV Grupi.


Izvor: Dnevno.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 09.04.2021.