Ove godine 15 strateških tvrtki neće okolišati dati 60% neto dobiti državi

Ove godine 15 strateških tvrtki neće okolišati dati 60% neto dobiti državi

Ministar financija čvrsto je uvjeren da će očekivanja o prihodu od dobiti iz portfelja biti potpuno ispunjena

Državne kompanije, njih 15-ak s liste strateški važnih za Republiku Hrvatsku, do kraja kolovoza trebaju izvijestiti ministarstva financija, te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, o tome da su u državni proračun uplatile 60 posto neto dobiti iz lanjskog poslovanja.

Toliki zagriz u dobit od svojih tvrtki koje uspješno posluju država standardno potegne, no ove godine, za razliku od ranijih iskustava, ministar financija Zdravko Marić, kako se može zaključiti iz razgovora s pojedinim menadžerima iz državnih tvrtki, konačno može računati na to da će najveći dio i ispoštovati obvezu koju im je na jučerašnjoj sjednici postavila Vlada.

I ranijih godina, naime, tvrtke iz državnog portfelja, izuzev dijela onih iz prometnoga sektora koji je u pravilu pošteđen zbog ulaganja i održavanja sustava, nastojao je uz određena obrazloženja zaobići ovaj zahtjev svog vlasnika ili je uplatu čak provodio u manjem iznosu od propisanoga vladinom odlukom.

Svjesni situacije koju je državnim financijama nepredviđeno prouzročila pandemija koronavirusa, oni koje ova obveza zahvaća ovaj put namjeravaju, a neki već jesu, u cijelosti ispuniti.

Od dobiti tvrtki u kojima država ima većinski ili manjinski udjel očekivan je prihod u ovogodišnjem proračunu od oko 1,3 milijardi kuna.

Taj iznos, uz tvrtke s popisa društava od posebnog značaja za državu, uključuje i transfere dobiti tvrtki koje se nalaze u portfelju CERP-a, među kojima ima i vrijednih manjinskih paketa u jakim teleoperaterima, osiguravateljima i sličnim privatnim poduzećima. Uplatu se također očekuje i od Fine, koja je primjerice iskazala 80 milijuna kuna neto dobiti za 2019.

Ministar financija Zdravko Marić čvrsto je uvjeren da će očekivanja o prihodu od dobiti iz portfelja biti ispunjena, a pregleda li se financijska izvješća za poslovnu 2019., jasno je da će kao i u prethodnom razdoblju najveći doprinos opet dati HEP i Ina.

Od značajnijih dobitaša s popisa tvrtki od posebnog državnog interesa je i Janaf, koji je prošlu godinu zaključio s 262 milijuna kuna neto dobiti. Veći dobitaši su i Hrvatska pošta sa 130,7 milijuna, te Hrvatske šume s 47 milijuna i ACI, koji je imao 39 milijuna kuna neto dobiti.

Ostale tvrtke koje se navode su Tvrtka Državne nekretnine, Agencija Alan, AKD i Hrvatska lutrija.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 31.07.2020. / www.poslovni.hr