Okreće se ogroman novac: Hrvati se ne odriču kave, umjesto u kafić na automat! No, tu nema poreza i inspekcija

Okreće se ogroman novac: Hrvati se ne odriču kave, umjesto u kafić na automat! No, tu nema poreza i inspekcija

U svakom zlu neko dobro. Tako je korona zatvorila ugostiteljske objekte, ali je zbog nje procvao posao sa samoposlužnim aparatima za kavu.

Hrvati se omiljenog toplog napitka ne odriču. Ako ne može kava iz kafića, može iz aparata, navodi sib.net.hr.

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite odlukom zatvorio ugostiteljske objekte, uslugu posluživanja kave preuzeli su oni koji raditi mogu, a to su pekare, benzinske postaje, kiosci i javni aparati za kavu. 

Procjenjuje se da samoposlužnih cafe aparata u Hrvatskoj ima oko 20 000. Svaki od njih dnevno može proizvesti od 100 do 200 kava po prosječnoj cijeni od 3 kune dok je nabavna cijena oko 1 kune po kavi.

Dakle, za 3 milijuna kava dnevno potroši se oko 9 milijuna kuna koji prolaze potpuno ispod poreznog radara i ostaju u rukama vlasnika aparata. Nema fiskalizacije, poreza na potrošnju i gotovo bez troška radne snage, a sirovina je uvozna. 

To je naljutilo ugostitelje jer, kažu, oni uz sve higijenske standarde ne mogu posluživati kavu za vani kroz prozor kafića dok se kava iz aparata poslužuje bez ikakve kontrole.


Izvor: sib.net.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 17.12.2020.