Od ovih stvari poslodavcima se diže kosa na glavi: Nemojte ovo raditi na razgovoru za posao

Od ovih stvari poslodavcima se diže kosa na glavi: Nemojte ovo raditi na razgovoru za posao

Trebate pronaći neki balans između previše i premalo govora o sebi, između sigurnosti i nesigurnosti...

Upotrazi za poslom prijavili ste se na nekoliko oglasa, a intervjui se bliže. Neka tvrtka vam je sigurno privlačnija od druge, ali želja da ostavite dobar dojam vrijedi za svaku od njih. Ipak, koliko god se trudili svidjeti poslodavcu, nekada neki postupci i izjave mogu presuditi loše za vas.

Postoji nekoliko stvari od kojih se njima diže kosa na glavi, a da toga niste svjesni, pa se nakon svakog neuspjelog razgovora pitate što radite krivo. The Ladders otkriva koje stvari vam smanjuju šanse da zauzmete otvorenu poziciju.

Djelujete očajno

Dobili ste otkaz, imate probleme s financijama, tražite bolju budućnost... Koji god razlog traženja novog posla bio, nemojte djelovati očajno. Zadržite prisebnost i profesionalnost, nemojte moliti za posao. Pokažite interes, uzbuđenje, želju za radom, ali ne otkrivajte svoju privatnu situaciju. 

Samo ja, ja, ja...

Često će vas pitati zašto baš vi zaslužujete tu poziciju, a iako je to prilika da svašta kažete o sebi, nemojte toliko govoriti o sebi kao osobi. Fokusirajte se radije na stvari koje možete pružiti tvrtki. U tom trenutku ne ističite priznanja, vještine... Već pokažite znanje o poslu. 

Komentiranje trenutačnog poslodavca

Kad ljudi traže novi posao, nerijetko je razlog šef ili okolina u kojoj rade. Kako god bilo, nema opravdanja za ogovaranje trenutačnog poslodavca. Koliko god trenutačni posao pruža vama nezadovoljstvo, oduprite se iskušenju da se požalite na svog šefa ili tvrtku tijekom razgovora. Vaša negativnost može štetiti samo vama.

Nemojte biti arogantni

Samopouzdanje je privlačna kvaliteta kandidata, znate da imate vještine, znate da možete postići velik uspjeh i spremni ste na sve. To su pozitivni atributi za pokazivanje, ali pripazite da ne pretjerate. Nikada ne biste trebali pretpostavljati da ste bolji od drugih, već biste trebali pustiti onog koji vas zapošljava da o tome razmišlja. 

Nesigurni ste

S druge strane, također biste trebali biti ponosni na svoju povijest rada. Nikad ne izražavajte sumnju u sebe kad vas pitaju zašto bi vas netko trebao zaposliti. Neke fraze koje se nikada ne smiju izgovarati uključuju: ''Shvaćam da imate mnogo kvalificiranih kandidata'' ili ''Moram puno toga naučiti''. Umjesto toga, uđite sa samopouzdanjem, uvjerenjem i jezikom koji govori da ste spremni prihvatiti izazov. Treba pronaći neki balans između uobraženosti i nesigurnosti.

Pretjerano uzbuđenje

Trebate pokazati želju za radom i uzbuđenje, naravno, ali nemojte pretjerano hvaliti tvrtku u koju ste došli na razgovor i govoriti kako vam je san raditi za njih. Za početak objasnite kako se dobro uklapate u okruženje i ulogu koju traže.

Preuzeto sa vecernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 18.09.2020. / Večernji hr, vecernji.hr