Od danas možete podizati novac na bilo kojem bankomatu bez naknade

Od danas možete podizati novac na bilo kojem bankomatu bez naknade

Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je danas da su sve banke u Hrvatskoj privremeno ukinule naknade za podizanje gotovine na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže.

"Sve banke u Republici Hrvatskoj odazvale su se preporuci HNB-a te su privremeno ukinule naknadu svojim klijentima fizičkim osobama za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže", stoji u kratkoj obavijesti HNB-a.

Naime, HNB je u ponedjeljak preporučio bankama da privremeno ukinu naknadu fizičkim osobama za transakcije na bankomatima izvan vlastite mreže u Hrvatskoj, da izdaju debitne kartice najugroženijim potrošačima te da uvedu izdvojeno vrijeme rada poslovnica za umirovljenike.

Takve je preporuke HNB dao bankama uzimajući u obzir preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi s minimiziranjem kretanja i međusobnih kontakata.

"Privremenim ukidanjem naknade fizičkim osobama za transakcije na bankomatima izvan vlastite mreže želi se pridonijeti smanjenju rizika od zaraze, jer se u tom slučaju građani ne bi koristili udaljenijim bankomatima svoje banke kako bi izbjegli dodane troškove, već bi mogli odabrati najbliži raspoloživi bankomat", pojasnili su tada iz HNB-a.

Mjera HNB-a o zadržavanju prošlogodišnje dobiti banaka

HNB je još ranije, u petak, također kao odgovor na poremećaj u gospodarstvu prouzročen pandemijom koronavirusa, donio i određene mjere za banke kojima je uz ostalo naložio i zadržavanje prošlogodišnje neto dobiti. 

Banke, čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi, putem Burze su izvijestile o rješenju HNB-a od 20. ožujka, a kojim su obvezane na zadržavanje prošlogodišnje dobiti, primjerice Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb (PBZ), Istarska kreditna banka, Erste banka, Podravka, Slatinska banka, itd. 

Po podacima Hrvatske udruge banaka (HUB), banke u Hrvatskoj su u 2019. godini ostvarile neto dobit u iznosu od 5,81 milijarde kuna.

HNB je naložio bankama zadržavanje prošlogodišnje dobiti, što znači da banke neće isplaćivati zadržanu i tekuću dobit, odgovorili su početkom tjedna iz HUB-a na upit Hine. 

"Važno je da tijekom izvanrednih situacija svi kreatori zakona i politika, kreditne institucije kao i drugi sudionici na tržištu, nastupe zajedničkim snagama i brzom reakcijom u korist hrvatskog gospodarstva, a uslijed prijeteće opasnosti kojoj su izloženi hrvatski građani virusom COVID-19", kazali su tada iz HUB-a.

Vijest je prenesena sa index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 25.03.2020. / index.hr