Novi paket vladinih mjera za pomoć gospodarstvu

Foto: YouTube

Novi paket vladinih mjera za pomoć gospodarstvu

Zbog krize izazvane koronavirusom Vlada donosi i novi paket gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu. Sve te mjere iznosi premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, pišu novinari portala Jutarnji list.

Premijer je istaknuo kako se danas nalazimo pred puno većom krizom od one 2008. godine, te da se u ovakvim uvjetima moramo pripremiti za tešku bitku, ali i sačuvanje svakog radnog mjesta zbog čega je Vlada prošli tjedan izašla s prvom fazom gospodarskih mjera.

Danas su otvorena i dva računa ministarstva financija, jedan za koronavirus, jedan za posljedice potresa gdje svaki građanin može donirati dio sredstava. Također, donaciji će se pridružiti i ministri.

Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. 

Mi ćemo našu plaću donirati za ožujak donirati na račun za Zagreb, kazao je Plenković.

Ministar Zdravko Marić istaknuo je kako se od danas mogu podnijeti zahtjevi poreznoj upravi za mogućnost odgode plaćanja pojedinih javnih i poreznih davanja.

- Svaki korisnik zahtjev može podnijeti putem interneta. Postupak nije kompliciran, a prijaviti se mogu svi koji su pogođeni krizom - dodao je.

Odgađaju se sve vrste poreznih davanja, kaže Marić, te je dodao kako će povrat poreza ove godine ići ranije.

Marić je poručio kako će Vlada osigurati dodatna likvidna sredstva za, prije svega obrtnike i male poduzetnike.

- Do ovog trenutka imamo oko 7.400 prijava poslodavaca koje uključuju oko 40 tisuća radnih mjesta - kazao je ministar Josip Aladrović.

Ovaj paket mjera Ministarstva rada prije svega namijenjene su onim najosjetljivijim sektorima, točnije ugostiteljima, ali i ostalim uslužnim djelatnostima.

- Posebno smo stimulirali o one koji imaju od 10 zaposlenika - kazao je, te dodao kako imaju veliki broj kriterija koje poduzetnici moraju zadovoljiti kako ne bi došlo do zlouporabe mjera.

- Ove mjere nisu savršene, ali nastojat ćemo ih u narednim danima dodatno uskladiti i doraditi - kazao je.

Ministar je istaknuo kako će isplate krenuti već sljedeći tjedan.

Ministar Darko Horvat istaknuo kako je veliki broj mjera stavljeno u funkciju, te da je najvažnije osigurati likvidnost poduzeća pogođenih krizom.

Slične teme:


Izvor: novac.jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 24.03.2020.