‘Nitko ne može pomoći gospodarstvu kao domaći radnik, ali strani su sada nužnost i realnost. Mijenjajmo obrazovni sustav’

‘Nitko ne može pomoći gospodarstvu kao domaći radnik, ali strani su sada nužnost i realnost. Mijenjajmo obrazovni sustav’

Dalibor Krathovil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore o uvjetima u kojima posluju obrtnici, poreznim rasterećenjima, ali i nedavnom slučaju s gaziranim pićima.

Nedostatak pravovremenih službenih informacija uzrokovao je ponajviše pomutnje u tjednu u kojem je Coca Cola bila pod sumnjom da su se konzumirajući njezinu vodu ljudi ozlijedili, smatra predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Analize su pokazale da su proizvodi multinacionalne kompanije sigurni za konzumaciju, no gosti i dalje zaziru od naručivanja, dok su ugostitelji već rehabilitirali Coca Colu i Romerquelle.

Kratohvil za Poslovni dnevnik tumači kada će se vratiti povjerenje potrošača, najavljuje kako će u idućoj godini lobirati za daljnja porezna rasterećenja obrtnika i nastaviti poticati djecu i roditelje na odabir strukovnih zanimanja. Ne očekuje rast cijena nakon ukidanja njihova iskazivanja u kunama i zadovoljan je poreznim tretmanom napojnice.

Potresla nas je afera s otrovanim gaziranim pićima, a brojni ugostiteljski objekti su obrti. Situacija nije svakidašnja, koliko dugo će trebati obrtnicima da uspostave normalan poslovni ritam?

Kao što volim naglasiti kad god je prilika, obrtnici su uporni, otporni i iznimno prilagodljivi te su svakako već uspostavili svoj normalan poslovni ritam. U obrtništvu nema vremena za gubljenje, a prilagodba mora biti brza i kontinuirana.

Ova situacija svakako nije svakidašnja, a nedostatak relevantnih i službenih informacija dodatno ju je otežao. Naš Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika djelovao je odmah i uputio ugostitelje da sporna pića maknu iz ponude, ne možemo prihvatiti takav rizik koji na bilo koji način podrazumijeva dovođenje u pitanje zdravlje naših gostiju.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Ponedjeljak, 20.11.2023. / Dragana Radusinović, poslovni.hr